IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони левове са погребани в изоставения комплекс край Царево

Съдбата на проекта „Коста дел Кроко” остава неясна

12:47 | 05.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив КЧСИ</em></p>

Снимка: Архив КЧСИ

„Призрачният град” на българското Черноморие - така е известен изоставеният строеж на комплекс „Коста дел Кроко” край Царево.

В бетонните останки са погребани милиони левове на бъдещи собственици на имоти край морето, както и мечтите на собствениците на земята, които нито ще получат печалба от нея, нито могат да я използват, съобщава Нова телевизия.

Строителството започна през 2007 г. (и е замразено през 2009 г. на етап груб строеж – бел. р.). 

Комплексът има размерите на един малък град, тъй като капацитетът му е за 2500 души. В него бе планирано да има петзвезден хотел, жилищен и търговски комплекс, бизнес център, административна сграда, болница, с обща разгъната застроена площ от над 60 хил. кв. м.

Инвеститор е фирмата "Лаудис Холдинг Груп", която обещаваше да вложи в комплекса над 60 млн. евро.

Тя изкупува срещу обезщетение частни имоти на 6-7 собственици. Анна Иванова е една от излъганите.

"През 2006 г. сключихме договор с фирма, като предоставихме на фирмата наши земи срещу обезщетение. Фирмата се казваше "Лаудис Билдинг". С тази фирма сключихме договор за застрояване с отстъпено право", разказа тя.

carevo.jpg carevo.jpg

Източник: Нова телевизия

Само Анна има да получава 10 апартамента, а нейният род общо 40. По думите й част от апартаментите са изкупени „на зелено“ от чужди граждани, като цената на квадратния метър надхвърляла 1500 евро.

Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов, по време на чието управление е издадено строителното разрешение и е започнал строежът, в телефонен разговор си припомни, че инвеститорът бил поел ангажимент да изгради тук нов водоем, както и модерна инфраструктура - ВиК и електропреносна мрежа.

По план проектът трябва да бъде завършен през 2009 г., но тогава строителството спира и днес бетоновият комплекс прилича на призрачен град. Години по-късно представители на фирмата-инвеститор подавали документи за обновяване на строителните разрешения, си спомня един от заместник-кметовете по строителство в община Царево.

"Докато бях в общинската администрация, един път бяха презаверени сторителните разрешителни за обекта. И от тогава никакво развитие. Доколкото чувам и разбирам от различни източници е на публична продан една част от него. На няколко пъти е разбиван на по-малки и по-малки обекти да се продаде. Не съм сигурен какво се е случило", каза инж. Станислав Добрев - бивш зам.-кмет на Царево.

Анна и останалите собственици на наследствени земи също нямат информация.

Местните често се сещат за несбъднатия луксозен комплекс, който от десет години всички наричат „призрачният град“.

Залезът на "Коста дел Кроко" настъпи не само заради задължения на предприемача към финансиращата банка и строителя в годините на кризата за ваканционните имоти, но и заради проблеми със самия инвеститор.

Тогавашният собственик на "Лаудис" Константин Циганов беше арестуван през 2010 г., когато ДАНС издаде заповед за експулсирането му като опасен за националната сигурност.

Той беше сочен за лидер на Уралмашката престъпна групировка и издирван от 2005 г. от Интерпол.

Собствениците не могат нито да продадат земята си, нито да я ползват.

"Това е големият проблем. Ние нищо не можем да направим. Тук са инвестирани страшно много средства. Няма как да да го довършим този обект. Това е невъзможно. От друга страна, не можем да си изискаме и земята обратно, т.е. можем, но трябва тези сгради да ги няма. Ние, за наша сметка да се събори всичко, което е застроено до този момент. Отделно парцелът е обединен вече. За да може всеки от нас да си получи земята обратно, ще трябва да се направят процедури за подялба между нас - собствениците и попадаме в един омагьосан кръг", каза Анна Иванова.

А хората в Царево смятат, че комплексът трябва да бъде завършен.

"Лично за мен би било добре на фона на сегашното състояние на комплекса да бъде довършен. Малко или много вече цялата територия е  разбутана. Природата донякъде е унищожена. По-добре да бъде довършено и все пак да има някаква реализация и по-добре да се намери инвеститор, който да довърши започнатото, отколкото да се отнемат нови и нови територии от природата и да се правят урбанизирани ", заяви инж. Станислав Добрев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
Веднъж отседнахме през февруари в чисто ново студио един от хотелите за 40 лв. В най-скапаните хижи по планината е по-скъпо. Ясно накъде отива "инвестицията" им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
vajvaj
преди 5 години
"Само Анна има да получава 10 апартамента, а нейният род общо 40.""Тя изкупува срещу обезщетение частни имоти на 6-7 собственици."Та, значи, 40 апартамента на род, по 6 рода, прави... 240 апартамента. И как ще излезе сметката на инвеститора? Кой *** ще седне да налива пари в 40-те апартамента на рода на Анна, и още ШЕСТ пъти по толкова? Алчността няма граници, казват и това се потвърждава от този казус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Ivel
преди 5 години
А около Разлог, голф клуба им и Банско има 3 пъти повече милиони заровени, които никога няма да донесат дивидент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
По-добре ще е да се довърши но който има пари не го интересува какво ще е по добре а какво ще е по-изгодно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още