IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът от Facebook ни носи средно по 60 свободни минути на ден

Ново проучване, проведено в САЩ, показва, че спирането на ползването на социалната мрежа води и до по-малка политическа поляризация

20:19 | 05.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ще бъдете ли по-добре без Facebook? Ще има ли полза и за обществото?

Екип от икономисти, воден от Хънт Алкът от Нюйоркския университет, тъкмо публикува най-впечатляващото проучване по темата до този момент, пише Bloomberg.

Като цяло резултатите не са добра новина за Facebook и нейните потребители. Оттеглянето от платформата увеличава благосъстоянието на хората и значително намалява политическата поляризация.

Алкът и съавторите са започнали проучването с анкета сред 1884 потребители на социалната мрежа през 2018 г., като са ги запитали колко пари биха искали, за да деактивират акаунтите си за период от четири седмици, който е завършил точно след междинните избори в САЩ.

Експертите са се фокусирали върху 60% от потребителите, които са заявили, че са готови да деактивират акаунтите си за под 102 долара.

Участниците са били разделени на две групи. Treatment групата е получила пари за спиране на профилите. Control групата не е. На членовете на двете групи са били зададени редица въпроси за това как Facebook влияе на живота им.

Най-изненадващото откритие е, че дори и в този кратък период от време, онези, които са деактивирали акаунтите си, изглежда са се наслаждавали на живота си много повече. В отговор на въпросите от проучването те са показали, че са по-малко депресирани и тревожни, а освен това са се подобрили още два показателя – щастието и удовлетвореността от живота.

Каква е причината? Експертите нямат отговор на този въпрос, но посочват, че деактивирането на Facebook дава на хората реален подарък – средно около 60 минути на ден. Тези, които са се отказали от платформата, са прекарали това време с приятелите и семейството си, както и за да гледат телевизия сами. По-интересното – не са прекарали повече време онлайн, което противоречи на очакванията, че Facebook лесно се заменя от други платформи като Instagram.

Излизането от социалната мрежа е накарало хората да обръщат по-малко внимание на политиката. Тези в Treatment групата са били по-малко склонни да посочват, че следят политическите новини.

Вероятно деактивирането на Facebook е довело до сериозен спад в политическата поляризация. Демократите и републиканците в Treatment групата са имали не толкова остри неразбирателства от другите в Control групата. Това не се дължи на факта, че двете групи са различни – членовете и на двете са избрани на случаен принцип, и двете еднакво са поискали да се махнат от Facebook за конкретна сума пари. Може да се твърди, че въпреки че хората са научавали повече за политика от Facebook, това, което са виждали, е било в посоката, която предпочитат, което пък води до по-голяма поляризация.

Може би мислите, че тези открития са нещо ужасно за Facebook. И все пак, хората от Treatment групата са заявили, че планират да използват платформата по-малко в бъдеще, а след експеримента те са направили именно това.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Дори от Хари Потър могат да научат някоя думичка, че сега като я слушам днешната младеж говори нечленоразделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Цъ :)Хари Потър ше да е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Отказът от фейсбук ше даде шанс евентуално на кухата лейка да прочете некоя книга .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още