IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДРЕС: Насищане на жилищния пазар и натиск върху цените на новото строителство

Ако през първото тримесечие бъде отчетен нов спад на сделките, може да последва леко понижение на цените на старото строителство, прогнозира компанията

14:30 | 05.02.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Постепенно насищане на пазара на жилищни имоти през 2019 г., очакват от АДРЕС Недвижими имоти. Купувачите ще имат по-голям избор, което предполага и повече време за размисъл. Конкуренцията в предлагането ще се повиши и това ще окаже натиск върху цените на новото строителство.

Ако през първото тримесечие бъде отчетен нов спад на броя на сделките, е възможно да последва леко понижение на цените на старото строителство през второто тримесечие, прогнозира още компанията. 

Един от определящите фактори през годината ще бъде новото строителство и цените на новите проекти. Данните на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че през 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилища в София са 14 761, което е с 69% повече спрямо предходната година. За сравнение, повишението през 2017 спрямо 2016 г. е двойно по-малко – 33%.

„Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързото реализиране на проектите и нестихващия интерес на купувачите през последните две години. Темповете на пазара обаче се забавят и заедно с негативните демографски процеси, вече факт и в най-големите градове, ще предизвикат постепенното „отрезвяване“ на желаещите да продават“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

Конкуренцията в предлагането ще се повиши и това ще окаже натиск върху цените на новото строителство, прогнозират от имотната агенция. „Интересът на купувачите остава стабилен – запитванията и огледите са интензивни, но продавачите трябва да се съобразяват с динамичните пазарни тенденции. За да се съкрати периодът за вземане на решение, инвеститорите трябва внимателно да преценяват офертите си, особено, когато продават „на зелено“ или ранен етап на строеж. Подобни проекти с цени за продажба равни на тези за готови имоти, вероятно ще претърпят корекции. Защото рискът преди получаване на Акт 16 и времето за завършване на сградата трябва да са обосновани с по-ниска цена“, коментира Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на АДРЕС.

Ипотечни кредити

През последното тримесечие на 2018 г. за първи път от 2013 г. се наблюдава спад на новоотпуснатите ипотечните кредити, като в София разликата е 16,7%, а за страната достига 23,5%, показват данните на Агенцията по вписванията. Жилищен Жилищен

„Улесненото кредитиране и падащите лихви са основен двигател на пазара през последните три години. Спадът в броя на новите ипотеки сигнализира за забавяне на пазара на жилищни имоти. Ако понижението продължи през първото или второто тримесечие на 2019 г., това би довело до свиване броя на сделките, а оттам и до евентуални корекции в цените на имотите“, смята Тенекеджиева.

Въпреки понижението при броя на ипотечните кредити в края на 2018 г., в резултат на рекордно ниските лихвени нива, общата стойност на изтеглените суми на годишна база достига 10,53 млрд. лв. и нараства с 11,4%, сочат данните на БНБ. Според годишния анализ на АДРЕС кредитополучателите разчитат на по-голямо банково участие при сделките и теглят по-големи суми. В 18% от случаите купувачите търсят финансиране в размер от 50% до 80% от стойността на имота. Все пак делът на сделките с пълно банково участие се съкращава минимално до 12% поради ограничаването на 100-процентовото финансиране от страна на някои банки.

Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

21
rate up comment 10 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
Прав сте - не важи. Абсолютно съм съгласен. Не важи днес. Демографския колапс и емиграцията вече удариха образованието, удариха и университетите, които имат за 1 завършил средно по 1.5 място. Удрят вече и пазара на труда. Така да се каже проблемът се движи отдолу нагоре. Набор 97, който беше минималистичен с 67 000 родени деца днес е голям в сравнение с набор 2018ти, който е 46 000 примерно. Всичко това расте и с възрастта ще поема важни функции в обществото. Ето набор 97 скоро ще са бакалаври и ще купуват жилища. Ама те не са наборите 120 - 140 000 на соца дето днес са 40+ годишни и са основния купувач, днес са, а утре кой ще е. Ще си говорим пак когато набор 97 стане основен купувач, а то ще е след години. А отделно следвоенните набори 1945+ са градски набори. Те къщи на село може и да нямат даже, имат градски жилища - панелките на индустриализацията са техни, а тези набори гонят средна възраст и когато си отидат областните центрове и градовете ще имат жилища в излишък, но не и деца. Процесът е плавен и бавен, но невероятно труден за обръщане. Кой ли му пука? Лапат днешните, лапат, а утре пенсии няма да има. Утре - е след 20 години, когато набор 2018 ще плаща пенсиите на почти три пъти по-големите набори 1970+. Социологията и демографията не са спешна помощ. При тях първия час или някаква си година даже нямат голямо значение. Просто стадото се води за носа към София и още 2 града за да има алъш-вериш, а страната пустее, икономика няма естествено без хора и инвестиции и каквото има са услуги. Услугите ще се свият жестоко при нова криза и това ме плаши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
iiivan55
преди 5 години
Тази логика я гледам от 14 години. Но в БГ явно не важи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 49 rate down comment 1
yashinaki
преди 5 години
За ръста на цените и липсата на спад има няколко фактора:1. Много сив капитал - крадени Евро-фондове, престъпна дейност2. Срива на КТБ - хората нямаха къде да си сложат парите3. Ниски лихви по всички банки4. Лесни ипотечни заеми, които са евтини (за момента)5. Полу-престъпна брокерска мрежа, която я интересува само да си вземе процента комисионна, вместо да се постарае да го заслужи, като намали цената (стандартен договорен процес при всяка продажба)6. Стаден инстинкт, който кара хората да купуват без оглед на качество, инфраструктура и бъдеще7. Алчност, която кара хората да си мислят, че може да правят лесни пари от наем, с деситилетия напред, при намаляващо населениеЛекарство:1. Хората да са по-взискателни и да купуват жилища не като "инвестиция", а само и единствено за дом. С изисквания за поне минимална инфраструктура, а не кратери и дупки, по средата на които има блок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 53 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Там е въпроса. Жилищата стават повече от хората. За да се дава под наем трябват хора - това вече означава точно да извадим и последните млади хора от села, градчета и обл. центрове и да ги утикаме под наем в 3 града. Ама и това не работи даже. Инвестициите в София са неефективни. Примерно 60 процента от инвестициите у нас са хвърлени в София и генерират само 40 процента от ръста на БВП. Същите инвестиции в страната биха имали поне двоен ефект. Ако въобще говорим за инвестиции. Ръста е от заеми, вътрешни. Не само работещи в чужбина купуват апартаменти за под няем. Някои и без това успяват/ме, ама въпросът е, че има много области с под 1000 родени деца за цялата област. Даже да искате няма отде да вземете наематели. По областите масово хора от селата направиха луди уж инвестиции да си купят жилище в областен център, техния и ли ако е малък в някой по-голям - Сливен, Пазарджик, В.Търново, Плевен, Шумен, Добрич и т.н. Сега- авария. Нищо. Празни. Давай наново към 3та големи града. Докофга. Защо. Кой го е планирал и обосновал това? Застаряването, емиграцията и демографията едва сега започват да удрят икономиката, пазара на труда, жилищния пазар и т.н. Та да обобщя - НЯМАМЕ НИКАКВА СТРАТЕГИЯ ЗА УСРОЙЧИВО ЕФЕКТИВНО РАЗВИТИЕ - викахме му унтензивно при соца развитое, другото пък е екстензивно. Строим щото това можем. Ама ние можехме доскоро да правим земеделие, градинарство, овощарство, животновъдство, електрокари, оръжия по-сложни като МТЛБ и огромна лека промишленост. Малки инвестиции, бърз растеж, но иска износ това, иска пазари, а не мутренско строителство - точно мутренско, спорно качество. Ум да ти зайде какви додрами утикват буквално у строежите примерно. Един покрив не съм видял като хората - с 40 процента слънчеви панели, както е в Италия. Бум в строителството трябва да се ПЛАНИРА и то , когато започнат да се събарят панелките чак и когато се стабилизира демографски страната. Иначе ще има цяло десетилетие без строителство и с луда стагнация - обясних вече, друго не можем. Докато държат панелките жилищна криза няма - има нарочно надувани дисбаланси за свръхпечалба на шепа хора, има беднотия има свръхбогатство. Има опустели региони, които чакат транспорт, лекари, образование, МВР, местна власт и т.н. разходи, без да създават БВП. Едно кухо строителство държава не гради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 32
slaviboi
преди 5 години
Цените на имотите растат, понеже има работа в чужбина и имигрантите купуват.А купуват, понеже на запад стана много скъпо. Един познат скоро купи апартамент във Варна с цел отдаване под наем. Друг купи в София. Нямам нито един познат , работещ в чужбина, който да не е купил поне 1-2 апартамента в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 46 rate down comment 3
Blueberry
преди 5 години
Обективните коментиращи ще се съгласят с написаното. Заинтересованите посредници и кредитиращи - не. Самите строители би следвало да отчетат тези факти, за да не погребат инвестициите си и да се насочат към нещо друго. Продавачите на старо строителство да си дадат сметка, че прозорецът за продажба се затваря, по някои места и колкото да е странно - дори София - завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 63 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Моля да се обърне внимание на следния факт. Може и да го коментирате естествено. За 2018г. Варна, Пловдив и София най-вече са стигнали до там да има почти по едно започнато жилище на всяко новородено дете. Естествено това 1:1 е от ръст на жилищно стр. и спад на раждаемост едновременно. Средно в едно жилище живеят обаче 2.5 човека в тези градове. Самият ръст на икономиката е главно от заеми - потребителски, вдигащи вътрешното търсене и ипотечни - реално те правят и ик. растеж в няколкото града, където такъв има, защото в малките градове, в т.ч. областни населението пада с 1 до 3 процента годишно и ръст НЯМА. Няма инвестиции, растеж със заеми. Свободни жилища 25 процента в София, Вн, Пловдив и над 30 процента в др. градове. Цени нагоре. Демография надолу. Кой ще живее в толкова много жилища. Страната в 3 града ли ще преселваме? Мигранти с милиони ли ще приемаме? Ще джендърясваме тотално ли - всеки в свое жилище, няма да се женят младите, няма да има семейства ли? Наем ли - на кого? Всеки ще има по едно жилище с тоя темп и всички ще живеят в 3 града. Това е НЕНОРМАЛНО. Знаете какво следва, надявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 37 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Станал скандал сутринта в 5 часа в трамвая и единият вика на другия:- Ти знаеш ли кой съм аз ?- Че кой може да си в 5 часа сутринта в трамвая....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 5 години
Ха ха..Добре..не съм милионер..но то и 1 милион вече не са чак толкова много пари все пак.Просто изчаквам малко да дръпне пазара за да вляза с кеш покупки.Това е моята позиция.За да бъдем честни все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 22
Sakamano
преди 5 години
"Ти от къде знаеш, че не съм (милионер)???"Само предполагам. Не са много милионерите, които използват свободното си време за да пишат пре-дълги коментари за да разубеждават купувачите. Всъщност, ти май си единственият известен случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още