Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

АДРЕС: Насищане на жилищния пазар и натиск върху цените на новото строителство

Ако през първото тримесечие бъде отчетен нов спад на сделките, може да последва леко понижение на цените на старото строителство, прогнозира компанията

   1| 2| 3    
0
 
8
 
21
Веск до: iiivan55
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Прав сте - не важи. Абсолютно съм съгласен. Не важи днес. Демографския колапс и емиграцията вече удариха образованието, удариха и университетите, които имат за 1 завършил средно по 1.5 място. Удрят вече и пазара на труда. Така да се каже проблемът се движи отдолу нагоре. Набор 97, който беше минималистичен с 67 000 родени деца днес е голям в сравнение с набор 2018ти, който е 46 000 примерно. Всичко това расте и с възрастта ще поема важни функции в обществото. Ето набор 97 скоро ще са бакалаври и ще купуват жилища. Ама те не са наборите 120 - 140 000 на соца дето днес са 40+ годишни и са основния купувач, днес са, а утре кой ще е. Ще си говорим пак когато набор 97 стане основен купувач, а то ще е след години. А отделно следвоенните набори 1945+ са градски набори. Те къщи на село може и да нямат даже, имат градски жилища - панелките на индустриализацията са техни, а тези набори гонят средна възраст и когато си отидат областните центрове и градовете ще имат жилища в излишък, но не и деца. Процесът е плавен и бавен, но невероятно труден за обръщане. Кой ли му пука? Лапат днешните, лапат, а утре пенсии няма да има. Утре - е след 20 години, когато набор 2018 ще плаща пенсиите на почти три пъти по-големите набори 1970+. Социологията и демографията не са спешна помощ. При тях първия час или някаква си година даже нямат голямо значение. Просто стадото се води за носа към София и още 2 града за да има алъш-вериш, а страната пустее, икономика няма естествено без хора и инвестиции и каквото има са услуги. Услугите ще се свият жестоко при нова криза и това ме плаши.
1
 
0
 
20
iiivan55 до: Веск
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тази логика я гледам от 14 години. Но в БГ явно не важи
1
 
48
 
19
преди 4 месеца
За ръста на цените и липсата на спад има няколко фактора:
1. Много сив капитал - крадени Евро-фондове, престъпна дейност
2. Срива на КТБ - хората нямаха къде да си сложат парите
3. Ниски лихви по всички банки
4. Лесни ипотечни заеми, които са евтини (за момента)
5. Полу-престъпна брокерска мрежа, която я интересува само да си вземе процента комисионна, вместо да се постарае да го заслужи, като намали цената (стандартен договорен процес при всяка продажба)
6. Стаден инстинкт, който кара хората да купуват без оглед на качество, инфраструктура и бъдеще
7. Алчност, която кара хората да си мислят, че може да правят лесни пари от наем, с деситилетия напред, при намаляващо население

Лекарство:
1. Хората да са по-взискателни и да купуват жилища не като "инвестиция", а само и единствено за дом. С изисквания за поне минимална инфраструктура, а не кратери и дупки, по средата на които има блок.
1
 
51
 
18
Веск до: slaviboi
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Там е въпроса. Жилищата стават повече от хората. За да се дава под наем трябват хора - това вече означава точно да извадим и последните млади хора от села, градчета и обл. центрове и да ги утикаме под наем в 3 града. Ама и това не работи даже. Инвестициите в София са неефективни. Примерно 60 процента от инвестициите у нас са хвърлени в София и генерират само 40 процента от ръста на БВП. Същите инвестиции в страната биха имали поне двоен ефект. Ако въобще говорим за инвестиции. Ръста е от заеми, вътрешни. Не само работещи в чужбина купуват апартаменти за под няем. Някои и без това успяват/ме, ама въпросът е, че има много области с под 1000 родени деца за цялата област. Даже да искате няма отде да вземете наематели. По областите масово хора от селата направиха луди уж инвестиции да си купят жилище в областен център, техния и ли ако е малък в някой по-голям - Сливен, Пазарджик, В.Търново, Плевен, Шумен, Добрич и т.н. Сега- авария. Нищо. Празни. Давай наново към 3та големи града. Докофга. Защо. Кой го е планирал и обосновал това? Застаряването, емиграцията и демографията едва сега започват да удрят икономиката, пазара на труда, жилищния пазар и т.н. Та да обобщя - НЯМАМЕ НИКАКВА СТРАТЕГИЯ ЗА УСРОЙЧИВО ЕФЕКТИВНО РАЗВИТИЕ - викахме му унтензивно при соца развитое, другото пък е екстензивно. Строим щото това можем. Ама ние можехме доскоро да правим земеделие, градинарство, овощарство, животновъдство, електрокари, оръжия по-сложни като МТЛБ и огромна лека промишленост. Малки инвестиции, бърз растеж, но иска износ това, иска пазари, а не мутренско строителство - точно мутренско, спорно качество. Ум да ти зайде какви додрами утикват буквално у строежите примерно. Един покрив не съм видял като хората - с 40 процента слънчеви панели, както е в Италия. Бум в строителството трябва да се ПЛАНИРА и то , когато започнат да се събарят панелките чак и когато се стабилизира демографски страната. Иначе ще има цяло десетилетие без строителство и с луда стагнация - обясних вече, друго не можем. Докато държат панелките жилищна криза няма - има нарочно надувани дисбаланси за свръхпечалба на шепа хора, има беднотия има свръхбогатство. Има опустели региони, които чакат транспорт, лекари, образование, МВР, местна власт и т.н. разходи, без да създават БВП. Едно кухо строителство държава не гради.
32
 
9
 
17
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Цените на имотите растат, понеже има работа в чужбина и имигрантите купуват.
А купуват, понеже на запад стана много скъпо. Един познат скоро купи апартамент във Варна с цел отдаване под наем. Друг купи в София. Нямам нито един познат , работещ в чужбина, който да не е купил поне 1-2 апартамента в България.

3
 
45
 
16
Blueberry до: Веск
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Обективните коментиращи ще се съгласят с написаното. Заинтересованите посредници и кредитиращи - не. Самите строители би следвало да отчетат тези факти, за да не погребат инвестициите си и да се насочат към нещо друго. Продавачите на старо строителство да си дадат сметка, че прозорецът за продажба се затваря, по някои места и колкото да е странно - дори София - завинаги.
1
 
62
 
15
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Моля да се обърне внимание на следния факт. Може и да го коментирате естествено. За 2018г. Варна, Пловдив и София най-вече са стигнали до там да има почти по едно започнато жилище на всяко новородено дете. Естествено това 1:1 е от ръст на жилищно стр. и спад на раждаемост едновременно. Средно в едно жилище живеят обаче 2.5 човека в тези градове. Самият ръст на икономиката е главно от заеми - потребителски, вдигащи вътрешното търсене и ипотечни - реално те правят и ик. растеж в няколкото града, където такъв има, защото в малките градове, в т.ч. областни населението пада с 1 до 3 процента годишно и ръст НЯМА. Няма инвестиции, растеж със заеми. Свободни жилища 25 процента в София, Вн, Пловдив и над 30 процента в др. градове. Цени нагоре. Демография надолу. Кой ще живее в толкова много жилища. Страната в 3 града ли ще преселваме? Мигранти с милиони ли ще приемаме? Ще джендърясваме тотално ли - всеки в свое жилище, няма да се женят младите, няма да има семейства ли? Наем ли - на кого? Всеки ще има по едно жилище с тоя темп и всички ще живеят в 3 града. Това е НЕНОРМАЛНО. Знаете какво следва, надявам се.
0
 
36
 
14
vzhekoff до: Sakamano
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Станал скандал сутринта в 5 часа в трамвая и единият вика на другия:
- Ти знаеш ли кой съм аз ?
- Че кой може да си в 5 часа сутринта в трамвая....
5
 
29
 
13
nkavrakov1982 до: Sakamano
преди 4 месеца
Ха ха..Добре..не съм милионер..но то и 1 милион вече не са чак толкова много пари все пак.Просто изчаквам малко да дръпне пазара за да вляза с кеш покупки.Това е моята позиция.За да бъдем честни все пак.
22
 
10
 
12
Sakamano до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
"Ти от къде знаеш, че не съм (милионер)???"

Само предполагам. Не са много милионерите, които използват свободното си време за да пишат пре-дълги коментари за да разубеждават купувачите. Всъщност, ти май си единственият известен случай.