IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превенцията на конфликт на интереси в ЕС може да засегне първо чешкия премиер

Андрей Бабиш вече е обект на разследване за предполагаемо незаконно получаване на европейски субсидии

21:53 | 05.02.19 г.
<p>
	Андрей Бабиш. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс

Чешкият премиер милионер Андрей Бабиш рискува да е първият европейски политик, засегнат от новата европейска процедура срещу конфликта на интереси, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Има подозрения, че Бабиш, който е на второ място в списъка на най-богатите чехи, все още е собственик на конгломерата Агроферт (присъстващ в химическата индустрия, хранително-вкусовата промишленост и медиите), прехвърлен формално от премиера на доверителни фондове в съответствие със законовите изисквания.

В рамките на процедура, чието начало бе поставено миналата година от антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" и от опозиционната Партия на пиратите, обвиненията в конфликт на интереси срещу Бабиш бяха подновени.

"Агроферт получава средства от европейски фондове, от чешки фондове и изпълнява обществени поръчки. Бабиш е в конфликт на интереси във всички тези операции и те трябва да бъдат преустановени", заяви пред Франс прес ръководителят на чешкия клон на "Трансперънси интернешънъл" Давид Ондрачка.

Премиерът вече е обект на разследване за предполагаемо незаконно получаване на европейски субсидии, свързано с хотелския му комплекс "Щъркелово гнездо".

Бабиш, който е ръководител на популисткото движение "Действие на недоволните граждани" (АНО), отхвърли всички обвинения и заяви, че това е "клеветническа кампания" на политическите му опоненти.

През миналия септември "Трансперънси интернешънъл" и Партията на пиратите отправиха питане до Европейската комисия дали Агроферт има право да получава европейски средства, ако Бабиш продължава де факто да контролира компанията.

Те също така подадоха жалба в кметството на Черношице (недалеч от Прага), където е постоянният адрес на Бабиш, с твърдението, че той нарушава чешкия закон за конфликтите на интереси в качеството си на собственик на медии.

Брюксел и Черношице дадоха да се разбере, че е възможно твърденията да са основателни.

Двойна роля

В станал достояние на обществеността документ юристи на Европейския съюз посочват, че правителствени служители нямат право да се ползват от субсидиите на ЕС, предназначени за обществата, които управляват.

Комисията преустанови субсидиите за Агрофорт и изпрати експерти, които да извършат одит на въпросните компании. Окончателното решение на Комисията се очаква през април.

Тя ще провери и субсидиите, предоставени на чешката компания от 2014 г., в който период Бабиш бе финансов министър в правителство начело със социалдемократите.

"Трансперънси интернешънъл" използва и данните, намерени в регистрите за действителна собственост, въведени миналата година от ЕС, за да се бори срещу прането на пари. Терминът "действителна собственост" се отнася за хора, които имат права върху капитали, въпреки че капиталите юридически принадлежат на другиго.

Тъй като чешкият регистър не е изцяло достъпен, "Трансперънси интернешънъл" и Партията на пиратите се допитали и до словашкия регистър, в който са посочени 37 компании, на които Бабиш е действителен собственик.

През 2017 г. Агроферт е получила европейски субсидии на стойност 82 милиона евро, твърдят чешки медии.

Според Ондрачка "можем да кажем, че ЕС съфинансира един олигарх, който печели поредица от избори в страна членка".

Очакващият решението на Брюксел през април (което може да изиска Прага да върне въпросните субсидии) независим политически анализатор Иржи Пехе е на мнение, че то ще създаде важен прецедент, тъй като "това е първият голям случай след влизането в сила на директивата, въвела по-строги правила за конфликтите на интереси".

Първи тест 

"Андрей Бабиш е първият тест за Комисията", добавя Пехе.

Кметството на Черношице обяви миналия месец, че е взело решение, но не разкри какво е то.

Бабиш въпреки това заяви, че "е абсолютно несъгласен" с това "политическо" решение и съобщи, че ще обжалва.

"Не разбирам как чиновници, занимаващи се с нарушения на закона за движение по пътищата, могат да вземат решение по толкова сложен юридически въпрос. Те се залъгват", каза той.

Бившият комунист Бабиш, на 64 години и от словашки произход, също така е подозиран в сътрудничество с тайната полиция през 80-те години на миналия век, когато Чехословакия бе част от съветския лагер. Бабиш отхвърля и това обвинение.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още