IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъжното наследство на Уго Чавес

Мащабните социалистически цели на покойния президент на Венецуела се превърнаха в мощен зов за помощ към останалия свят

19:06 | 06.02.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните дни политическата ситуация във Венецуела навлезе в екстремна фаза. Кризата се превърна в ключово събитие не само в региона, но и в световен мащаб, пише World Economic Forum, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria

Събитията в южноамериканската страна биха могли да се свържат с наследството от идеологията на предходния действащ президент на Венецуела Уго Чавес – т.нар. „чавизъм“. Времето, в което погледите на международната общност са насочени към Венецуела, крие своята символика. Политическата криза в страната достига връхната си точка през февруари, като през този месец са се случвали ключови събития във венецуелската история.

На 27-ми февруари 1989 г. в столицата Каракас избухват протести, в които участват хиляди граждани. Според Чавес демонстрациите имат голямо значение за случилата се по-късно „Боливарска революция“. На 4-ти февруари 1992 г. Чавес организира военен преврат срещу тогавашния президент. На 2-ри февруари той встъпва в длъжност като президент на страната, а на 15-ти февруари 2009 г. са одобрени конституционни поправки.

Тогава Чавес описва събитията така: „Февруари, февруари отново! От много години смятам, че този месец съпътства живота ми“.

До известна степен февруари носи същия заряд за привържениците на Уго Чавес, какъвто е имал октомври за съветските болшевики. Фактът, че кризата във Венецуела ескалира през февруари кара правителството да не прави никакви отстъпки пред опозицията.

Тоталният крах на социализма?

Ситуацията във Венецуела може да се определи като символ на почти пълния крах на лявата идеология в Латинска Америка, като сред най-ярките примери за тенденцията са Бразилия, Аржентина и Чили. От друга страна, кандидатът на левицата в Мексико за президент Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели изборите.

Но чавизмът не е типичната лява идеология за Южна Америка. Това е политиката на венецуелското правителство от началото на 21-ви век, която може би е била най-радикална в сравнение с останалите леви правителства в региона. По това време Чавез има близки отношения с бунтовническите групи в Колумбия. Чавизмът се асоциира с изграждането на социална организация в обществото чрез военна сила.

Примери са „социалистическите батальони“, които са защитавали партията, или „мисиите за освобождение“ в градовете и селата. Подобни форми на социална мобилизация по съветски модел не е имало в другите страни от Южна Америка. Пред международните медии Чавес често е твърдял, че води битка срещу „американския империализъм“.

Световни амбиции

Чавес е бил амбициран да преструктурира не само икономиката на страната си, но и световната икономика. Поради това са изпълнявани доставки на петрол до бедни страни, като идеята на Чавес е била за създаването на обща банка на „анти-империалистичните страни“.

В този аспект Чавес може да бъде сравняван единствено с Муамар Кадафи. Политиката на нито един от левите лидери в Южна Америка не е имала глобално измерение, както е при Чавес.

От всички президенти в региона единствено Раул Кастро (президент на Куба) и Уго Чавес са пропагандирали за изграждането на „социализма на 21-ви век“.

Резултатите върху икономиката

Икономическата ситуация след венецуелския социализъм изглежда ужасяваща. Последователите на Чавес са на власт във Венецуела, която е най-богатата страна по залежи на петрол, а е обхваната от икономически хаос. БВП на страната е спаднал с над 50% от 2013 г. Инфлацията през 2018 г. достигна 1.7 млн. процента. С минималната заплата не може да се купят 2 яйца на ден. В страната има недостиг на храна и лекарства, като ситуацията вероятно е най-тежката за обществото на Венецуела в исторически план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
Венецуела - 40% :)Дания - 58% :)Франция - 56% :)Куба - 67% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
"Обикновен фашизъм", справка М. Ром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
data
преди 5 години
И да не забравяме повелите на другаря Т.Живков - " Солиализъма , е едно НЕ-ДО-НОС-ЧЕ . Ето това е социализъма ! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
многодобре
преди 5 години
ВЕНЕСУЭЛА: ПРОТЕСТУЮТ В ОСНОВНОМ ХОРОШО ОДЕТЫЕ ЛЮДИ, С ДОСТАТКОМ Вы любите США? Да, обожаем! Помню, у вас уже был в 1993 году проамериканский президент Карлос Андрес Перес. Он резко повысил цены на бензин, 80% товаров были импортными, вогнал республику в миллиардные долги МВФ. Люди вышли на демонстрации, а Перес утопил их в крови, убив 2 000 человек затем сбежал в Америку. Человек замирает, открыв рот и молчит. Наконец, обретает дар речи: Я надеюсь, в этот раз проамериканский президент будет другим. Уверены? Простите, мне нечего сказать. Спрашиваю девушку из оппозиционеров: Как вы относитесь к США? Это наш сосед, пусть сменит здесь власть. В странах, где США меняли власть вроде Ирака, Ливии, Афганистана, погибли сотни тысяч людей. Вы готовы к этому?. Опять пауза. Девушка вздыхает: Нет-нет. Мы не Африка и Азия. Вс пройдт мирно. Венесуэльцы не станут убивать друг друга. Зато на вопрос, сохранятся ли бесплатный бензин и бесплатные наборы продуктов, мнение разделяется. Многие искренне уверены халява будет и при новом президенте, как же иначе? Меньшинство признат подарки от государства отменят, но зато мы будем свободны. Как я уже говорил, протестуют в основном хорошо одетые люди, с достатком. Кстати, у лидера оппозиции Хуана Гуаидо нет реальной экономической программы, кроме как увеличить в четыре раза добычу нефти. То, что после цены упадут в четыре раза, никто не думает. Короче, у меня ощущение, что в Венесуэле ни президент, ни оппозиция ничего не смыслят в экономике.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 7
data
преди 5 години
Тия страни дет си ги изброил са много далеч от соца . за справка НРБ преразпределяше 85 % БВП а, Швеция преразпределя 55 % и мисля че е с най високо ниво в ЕС . Китай са около 30 % но не съм сигурен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
"Има ли поне една соц. страна в света, която да не е докарана до глад и мизерия?"Има, има... Китай, Франция, Германия, цела Скандинавия... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 5 години
Според различни източници, наследството което оставя Уго Чавес на дъщеря си е в размер от 2 000 000 000 до 6 000 000 000 американски долара. Поне аз не разбирам защо го определяте за тъжно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 5 години
де ги мешаш руснаците и китай :))) ... заеми гарантирани с износ на нефт ... и това е . уго чавес е национализирал около 20 добивни американски компании . заводи , металургични комбинати , търговски складове със стоките в тях , магазини , хотели :))) ... ?!? рашките са дали 6 млрд. и имат бизнес за още 5млрд. китайците са дали 62млрд от които 42 са върнати ... че може бразилски вариант - сигурно . че ще пробват да не е бразилски , ами пак е сигурно . живи и здрави ще четем тука какво става там в близките години :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
В България, че не успяхме са виновни всички, които са имали поне 20г., преди падането му. От тях е зависило, всичко да тръгне добре още отначало, а не че като ще седят вкъщи и ще продължават да работят като коне с капаци, игнорирайки всичко, което ги заобикаля, всичко ще се оправи магически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 10
Onia
преди 5 години
А след соца благоденствие ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още