IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-привлекателният офис пазар в света за чуждестранните инвеститори

Слабият паунд привлича чуждестранни купувачи въпреки политическите рискове

11:13 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон е привлякъл инвестиции на стойност 16,2 млрд. паунда (21 млрд. долара) в бизнес имоти миналия месец, изпреварвайки Манхатън за първото място в световната класация въпреки растящото безпокойство около Brexit, предава Bloomberg.

В действителност намаляването с 13% на стойността на паунда спрямо долара след гласуването на Великобритания през 2016 г. да напусне Европейския съюз наред с продължаващото търсене от наемателите на офис площи са привлекли чуждестранни инвеститори, показва изследване на консултантската компания Knight Frank.

Китай и Хонконг са били най-големите източници на чуждестранен капитал – 3,5 млрд. паунда, в лондонски офиси през 2018 г., следвани от Южна Корея, допълва консултантската компания.

„Много от тези инвеститори търсят доходност и Brexit им я дава“, като сега Лондон е по-евтин от Париж, Франкфурт и Берлин, казва Ник Брейбук, ръководител на отдел „Капиталови пазари в централен Лондон“ в Knight Frank. “Ако не беше Brexit, няма причина доходността в Лондон да не е толкова ниска, колкото в Париж и Берлин“, допълва той.

Инвеститори от Хонконг и Южна Корея се насочват масово към Лондон през последните две години, фокусирайки се върху сгради с дългосрочни договори за наем, които им позволяват да се възползват от слабия паунд, а в същото време ги защитават от несигурността в краткосрочен план, причинена от Brexit.

Сред най-големите сделки миналата година са били придобиването на новата европейска централа на Goldman Sachs Group от Националната пенсионна служба на Южна Корея за 1,2 млрд. паунда (1,3 млрд. евро) .

Въпреки че общият обем на инвестициите през 2018 г. леко е намалял спрямо предходната година, средният размер на сделките се е увеличил до рекордните 81,5 млн. паунда (92,8 млн. евро), сочат данните на Knight Frank. Офис Офис

Инвестициите от Китай и Хонконг са се свили с 51% миналата година спрямо рекордния връх през 2017 г., тъй като наложеният контрол върху капиталите е ограничил разходите на купувачите от континенталната част на Китай, сочат данните на Knight Frank. В същото време южнокорейските инвестиции в Лондон са нараснали осемкратно и съставляват 16% от общия обем. Офис Офис

В десетката на най-привлекателните офис пазари за чуждестранните инвеститори попадат още Париж, Хонконг, Сеул, Франкфурт, Токио, Бостън, Лос Анджелис и Чикаго. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още