IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ остро разкритикува Италия за неефективните усилия да насърчи растежа

Според фонда високите социални помощи може да обезкуражи участието на официалния пазар на труда

22:04 | 06.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Усилията на правителството на Италия за насърчаване на растежа не са ефикасни, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в годишния си доклад, цитиран от ДПА и БТА. Фондът изтъкна най-вече проблема с плановете да се понижи пенсионната възраст и реформите за благосъстоянието на гражданите.

Популисткото правителство в Рим, оглавявано от антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига", планира да въведе нови помощи за бедните и да понижи пенсионната възраст тази година. 

"Пенсионната реформа ще увеличи броя на пенсионерите, което ще натежи на и без това високите пенсионни разходи, и ще намали участието на потенциална работна сила, както и потенциалния растеж", отбеляза ръководителят на мисията на фонда за Италия, Риши Гоял.

Механизмът за доходите на гражданите според МВФ има похвални намерения, но предлагането на месечни субсидии до 780 евро е прекалено щедро.

"Нивото на помощите е много високо в сравнение с добрите международни практики. Това може да обезкуражи участието на официалния пазар на труда и да увеличи зависимостта от субсидиите", изтъкна Гоял. Затова МВФ препоръчва тези помощи да бъдат определени на 40-70 на сто от прага на бедността.

За Италия това ще представлява сума от 325-568 евро на месец, се казва в доклада. Подобни резерви за механизма на правителството против бедността изразиха и съюзът на работодателите Confindustria и опозиционни депутати.

Схемата влиза в сила след близо тройно увеличение на бедните - от 1,8 до 5 милиона души през периода 2007-2017 година, когато страната два пъти затъна в рецесия.

Субсидиите се подкрепят от "Пет звезди", а пенсионните промени - от "Лигата". И двете реформи се основават до много голяма степен на по-висок бюджетен дефицит, което поражда безпокойствата на Европейския съюз и на финансовите пазари.

МВФ разпространи доклада си ден преди Европейската комисия да публикува зимните си икономически прогнози, в които се очаква Брюксел да преразгледа към понижение очакванията си за БВП на Италия.

Според експертите на фонда икономическата стратегия на италианското правителство като цяло не извършва всеобхватните реформи, необходими за коригиране на продължаващите от дълго време структурни препятствия за постигане на устойчив растеж. Те препоръчват отваряне за конкуренцията на пазара на стоки и услуги, децентрализиране на договарянето на заплатите, мерки за по-лесно съкращаване на служители и постепенни усилия за намаляване на държавния дълг. Експертите препоръчват и незабавна рекапитализация или ликвидация на слабите банки. МВФ предупреждава също така, че емиграцията от страната е близо до 5-годишен максимум.

Според МВФ БВП на Италия ще нарасне с 0,6 на сто през 2019 година и с 0,9 на сто през 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
vajvaj
преди 5 години
Мен ме кефи експериментът на 'талянците. Този първи плах опит за безусловен базов доход (ББД) ще има огромно значение за бъдещото развитие на обществото, което започна да се задъхва от непрекъснатата неолиберташка мантра за растеж на всяка цена. Не мисля, че ББД ще демотивира трудовия пазар, напротив, най-вероятно ще го стимулира. Притеснява ме високото ниво на миграция, но ако правителството на Конте успее да се справи с нея, ще си струва Европата на Меркел да инвестира някое и друго инфлационно евро в този експеримент. Икономиката и пет стинки не струва без хората!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още