IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антоанета Барес: Продуктите с висока добавена стойност ще задържат българите в страната

Ние сме дестинация с качествена работна ръка, твърди директорът на "Национална компания индустриални зони"

09:30 | 07.02.19 г. 4
Антоанета Барес: Продуктите с висока добавена стойност ще задържат българите в страната

България трябва да се насочи към производството на продукти с висока добавена стойност. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Антоанета Барес, изпълнителен директор на "Национална компания индустриални зони".

Тя направи коментара си по повод провелата се в сряда дискусия на тема на тема „Бизнес и образование - перспективи и предизвикателства“, която събра представители на университетите и бизнеса у нас. Според нея производството на подобен тип продукти ще насърчи повече български граждани да останат в страната. 

„Бизнесът идва в България основно заради евтината работна ръка. Ние обаче не сме дестинация с евтина, а с качествена работна ръка“, каза тя в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За да може работодателите да плащат по-високи заплати на служителите у нас, България трябва да започне да произвежда продукти с висока добавена стойност. Така и българските граждани ще останат в страната“.

Барес коментира и идеята, предложена от ректора на УНСС проф. Стати Статев, компаниите у нас да подписват 5-годишни договори със студентите - да заплащат обучението им, след което студентите да стават техни кадри. Гостът посочи, че и към момента има подобни работещи примери, като добави, че има необходимост обаче да се помисли и да се извади най-удачното от този вариант.

Друга идея, обсъдена по време на срещата, е възможността за създаването на майсторски класове у нас, посочи Барес.

„Вариант е представители на бизнеса да водят лекционни курсове на студенти. Те ще бъдат интензивни, за кратък срок, но практически насочени, в бакалавърските програми“.

Според Барес професионалното образование у нас също трябва да се възстанови. Факт е, че преди го имаше и то работеше добре, коментира тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Само в интерес на точността - "добавена стойност" и "принадена стойност" не е едно и също. Първото е разликата между приходите и разходите на фирмите, второто е марксистко понятие за стойността създадена от работната сила, която е присвоена от работодателя (капиталиста).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
khao
преди 5 години
ректора на УНСС проф. Стати Статев, компаниите у нас да подписват 5-годишни договори със студентите - да заплащат обучението им, след което студентите да стават техни кадри. ----доста лоша идея от "бившия" ДС агент, но нека не спира до там, нека да почнем да ставаме роби от първи клас, да ни плащат и основното и средното и да работим до живот за едни и същи ! ... тая държава се управлява от *** чантаджии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
fon
преди 5 години
В БГ-то заплати се вдигат чрез фирми с по-малка принадена стойност, БСП-то, любов към Русия и всякакви подобни механизми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
das
преди 5 години
Сериозно? Тази госпожа явно не живее в БГ-то, или живее в розовоия свят на ГЕРБ, който е много далеко от реалността. Истината е, че колкото и повече добавена стойност да се произведе, тя ще отиде основно за ДДС и за печалба, и почти нищо от нея няма да отиде за увеличение заплати, защото ако всичко си работи няма защо да се вдигат заплати. Това е БГ логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още