IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Ще се търсят финансови възможности за дотиране на общински болници

Премиерът разпореди Министерството на здравеопазването да започне анализ на финансовото състояние на всяка общинска болници в страната

11:52 | 07.02.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти. По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“, заяви министър-председателят.

Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта още премиерът.

Министър-председателят разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната.

До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

Междувременно Сдружението на общинските болници в България (СОББ) подкрепи протестите на медицинските специалисти и техните искания.

Положението, в което са поставени медицинските специалисти, е само един от резултатите на последователните действия за премахване на общинските болници. Това се посочва в декларация на Сдружението във връзка с протестите на медсестри от различни болници заради ниските им заплати.

Според сдружението проблемите в общинското здравеопазване се задълбочават. От СОББ отбелязват, че има сериозни разлики във финансирането на общинските и другите лечебни заведения.

„Средствата за болнична помощ в бюджета на НЗОК за 2018 г. нараснаха с повече от 180 милиона лева. От тях за по-голямата част от общинските болници бяха предвидени по няколко десетки хиляди лева – за пръв път в последните години. В сайта на НЗОК в  справка за изплатените средства на лечебните заведения е видно, че за десетки болници са запазва тенденцията бюджетите им да нарастват годишно с по няколко милиона лева”, подчертават от там и заявяват, че съзнателно създадените механизми за тези разпределения на практика водят до дискриминация на пациентите, лекуващи се в общинските болници. „Те поставят общинските болници, като извършващи стопанска дейност и населението, ползващо техните услуги, в много неблагоприятно положение. И при това се касае за дейност, пряко свързана със здравето и живота на близо два милиона българи. Странно е, че след толкова години проблеми в сферата на здравеопазване, Комисията за защита от дискриминация не се е самосезирала за този проблем”, коментират от сдружението.

СОББ дава за пример състоянието на МБАЛ Поморие и обслужваното от нея население. „За жител на общини Поморие и Несебър се приема, че са достатъчни по 16 лв. на човек годишно, при средно за страната 266 лв., а за област Бургас – 228 лв. И това след многократните протести на колегите и искания от страна на общината”, отбелязват от Сдружението и заключават: „Не можем да приемем по никакъв начин резултатите от тази политика”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
honaniga
преди 5 години
Поредното наливане на пари в бездънна яма без абсолютно никакъв ефект..Държавните болници трябва да бъдат съкратени на 70.Със сегашните болници продължават да залъгват, че предлагат качествена здравна услуга. Служителите там мислят само за пенсия.Да не говорим за липсата на персонал, техника отопление и консумативи.Приемат само най-леките случаи и със задължителен придружител при Пи-тежки.Пълно безхаберие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 5 години
Ще решаваме пожара, който това правителство само е запалило. И пак си говорим за държавно субсидиране, и пак си говорим за държавно регулиране, все познати неща от преди 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още