IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биодит ще търси до 2,42 млн. лв. от капиталовия пазар

За да бъде успешно увеличението на капитала, е необходимо да бъдат набрани поне 1 млн. лв.

12:49 | 07.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Биодит&quot; АД</em></p>

Снимка: "Биодит" АД

Българският технологичен стартъп "Биодит", за чието предстоящо първично публично предлагане писа първи Investor.bg през лятото на 2018 г., ще търси до 2,42 млн. лева от капиталовия пазар при предстоящия борсов дебют. 

„Ще предложим на капиталовия пазар 2,2 млн. акции, като емисионаната стойност на една акция е определена в диапазона 1-1,10 лв.“, съобщи за Investor.bg съоснователят и главен изпълнителен директор на българската технологична компания Юлиан Софрониев. Това означава, че дружеството ще търси до 2,42 млн. лв. от капиталовия пазар.

На извънредно Общо събрание на акционерите, провело се на 24 януари 2019 г., акционерите са овластили Съвета на директорите на „Биодит“ да внесе проспект за първично публично предлагане в Комисията за финансов надзор.

„Очакваме при бързо преразглеждане на документите да стартираме с процедурата по IPO-то до около 30 дни“, заяви още Юлиан Софрониев.

Акционерите са гласували и за промяна на името на компанията от "Биодит Глобал Технолъджи" АД на "Биодит" АД.

След листването капиталът ще бъде увеличен от 12,5 млн. на 14,7 млн. лв. За да бъде успешно увеличението на капитала, е необходимо да бъдат набрани поне 1 млн. лв. Свободно търгуваният обем акции на компанията ще бъде около 14%.

85% от набраните средства от капиталовия пазар ще бъдат използвани за развитието и експанзията на компанията на испанския пазар.

Затрудненията в работата на Търговския регистър през миналата година са единствената причина да не сме още публична компания

За инвестиционен посредник по първичното публично предлагане е избран „Карол“ АД.

„Затрудненията в работата на Търговския регистър през миналата година са единствената причина да не сме още публична компания“, коментира още Софрониев. Припомняме, че регистърът спря дейност на 10 август заради технически проблеми (изгорели харддискове, както се разбра по-късно). Проблемът бе отстранен напълно чак няколко седмици по-късно, а Зорница Даскалова бе принудена да подаде оставка като изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Българският технологичен стартъп „Биодит“ планираше първоначално да излезе на Българска фондова борса до края на 2018 г. Компанията планира да се възползва и от безвъзмездното финансиране за излизане на фондовата борса по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. 

„Биодит“ разработва и произвежда биометрични системи. Стартапът специализира в устройства за контрол на достъп и работното време, както и единствената по рода си биометрична сиситема за превенция на автомобилна кражба – CarSec. 

Изпълнителният Юлиан Софрониев е сред първите българи, станали част от глобалната мрежа Endeavor, която избира и подпомага предприемачи с идеи и бизнеси с качества да се разраснат бързо на международния пазар.

През 2017 г. компанията генерира приходи от 150 000 лева. За 2018 г. очакванията са за приходи от 525 000 лева, а след две години – за малко над 1,84 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още