IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Икономиката страда заради несигурността около Brexit

Според управителя на АЦБ икономиката не е готова за Brexit без сделка и без преход

16:10 | 07.02.19 г.
<p>
	Управителят на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Растящата несигурност около Brexit натежава върху икономиката, като забавя инвестициите и се отразява негативно върху потребителите, заяви Марк Карни, управител на Английската централна банка след днешното заседание на регулатора, съобщава Bloomberg.

„Мъглата около Brexit създава напрежение, което засяга и жилищния пазар и намалява доверието в икономиката“, каза още Карни.

Според управителя на АЦБ икономиката не е готова за Brexit без сделка и без преход и при подобен сценарий това ще увеличи шансовете за свиване на БВП на тримесечна база.

Изявлението на Карни се случва в момент, когато британският премиер Тереза Мей е в Брюксел в последно усилие да постигне пробив в сделката си с Европейския съюз.

Английската централна банка запази лихвите без промяна в четвъртък, като това се случва точно 50 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз.

Както очакваха пазарите, деветчленната Комисия по паричната политика на АЦБ, начело с Марк Карни, единодушно гласува основния лихвен процент да остане на ниво от 0,75%. 

От АЦБ днес намалиха прогнозата си растежа за 2019 г. от 1,7% на 1,2%.

За 2020 г. очакванията за икономически растеж също бяха снижени до 1,5% от 1,7%, докато за 2021 г. прогнозата е за ускорение на растежа. Инфлацията вероятно ще се забави до под целта си поради понижението на международните цени на петрола, преди да се върне обратно над границата от 2% в следващата една година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още