IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикартелният орган на Германия обуздава жаждата за данни на Facebook

Мрежата трябва да позволява на потребителите просто да изключват потока от данни между отделните приложения

17:44 | 07.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на германската антимонополна комисия Андреас Мундт. Снимка: Ройтерс</p>

Председателят на германската антимонополна комисия Андреас Мундт. Снимка: Ройтерс

Представете си три къщи - една фасада, боядисана в зелено, една лилава и една синя. Всички те изглеждат самостоятелни, но в подземието им има невидими връзки между тях. Къщите, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, са приложенията Whatsapp, Instagram и Facebook. Те са на мобилните телефони на милиони хора в Германия и Европа.

Концернът Facebook, който ги управлява, комбинира данни за своите клиенти в приложенията, за да наблюдава потребителите и да изпраща таргетирани реклами по заявки, когато е възможно. За това той получава пари от рекламодателите. Дори на страници в интернет, които на пръв поглед нямат нищо общо с Facebook, групата следи нищо неподозиращите потребители.

Сега Германската комисия за защита на конкуренцията прозря и прекъсна тези невидими връзки. Facebook трябва да позволява на потребителите просто да изключват потока от данни между приложенията. Ако иска да съхранява свои данни само в Whatsapp, потребителят трябва да е в състояние да го направи, се казва в днешното решение на органа.

То може да се превърне в крайъгълен камък. Иначе казано - властите забраниха на Facebook да събира данни извън онлайн мрежата, например с бутона "Харесвам", защото вижда в това нелоялна конкуренция. Facebook има господстващо положение в Германия и злоупотребява с него, пояснява органът, цитиран от DPA.

Facebook възнамерява да се защити от решението в съда. Но със сигурност това е случай, който може да бъде основополагащ заради свързването на защитата на данните с конкурентоспособността, и е казус който занимаваше инстанциите от години.

Решението на германските пазители на конкуренцията е историческо. Те принципно трябва да спират конгломератите, които са лоши за обществото, защото фокусират твърде много власт в ръцете на единици. С решението си за Facebook антикартелният орган показва, че тази концентрация не съществува само под формата на фабрики и вериги за доставки. Иначе казано – не е само под формата на планини с пари. Информационните планини на дигиталните компании също представляват опасна концентрация на власт, а информацията е власт, с която Facebook разполага черно на бяло.

Възможността антитръстовата агенция да може да действа срещу компания, която не изисква пари от граждани, а „само“ данни, беше създадена едва през 2017 г. по закон. По това време започна актуализация на германското конкурентно право. Сега това решение показва каква по същество бе тази промяна в закона за конкуренцията: един вид „lex Facebook“. Новата регулация отнема имунитета на цифровите компании срещу германското антиконкурентно право. А днешното решение е ценен сигнал за обществото.

Комбинацията от събирането на данни в множество услуги, съчетана с всемогъщието на корпоративните приложения, поставя Facebook в положение, в което конкурентите на практика нямат никакъв шанс, а потребителите нямат избор: те трябва да преотстъпват своите данни, без да разбират къде точно отиват те. Или ще трябва да прибягват до нишови приложения, където няма да срещнат приятелите си. До днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Антикартелният орган на Германия обуздава жаждата за данни на Facebook Кьорфишек!Инсталирайте на телефона Фейсбук месиджър, включете мобилните данни и стой та гледай как пада батерията!А ако резнете микрофона! Я да видим колко данни ще протекат! А???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още