IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21% от капацитета на разклонението на „Турски поток“ в България остава свободен

На проведения търг за пренос на газ са участвали три компании - "Газпром", швейцарската МЕТ и "Булгаргаз"

22:45 | 07.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

21% от капацитета на разклонението на газопровода „Турски поток“ на българска територия остава свободен, след като „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи договорите с компаниите, желаещи да пренасят синьо гориво по бъдещата тръба, заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР. 

На проведения търг участваха три компании - руската „Газпром“, която резервира най-голям капацитет, швейцарската МЕТ и „Булгаргаз“, която обаче не запази количества.

С крайното решение на „Булгартрансгаз“ се постига това, за което настояваше регулаторът, свързано както с разнообразяването на доставките, така и с либерализацията на пазара на природен газ, посочи Иван Иванов.

„Ако беше даден изцяло на „Газпром“, това щеше да означава, че количествата търгувани природен газ на хъб „Балкан“ нямаше да има откъде да напуснат страната“, подчерта още той.

На въпрос, не е ли притеснително, че 79%, които остават, са почти изцяло резервирани от „Газпром експорт“, Иванов отговори, че това е „въпрос за КЗК“.

„Дали има в случая нарушаване на принципите на конкуренцията, не е въпрос, който нашият регулатор енергийният обсъжда“, добави още председателят на КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
Е нали затова правиха трети търг, за да се види дали има 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още