IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос обвинява National Enquirer в изнудване и шантаж

С този ход започна война между най-богатия човек в света и един от доверениците на американския президент Доналд Тръмп

08:45 | 08.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос обвини изданието National Enquirer и неговия издател Дейвид Пекър в шантаж и изнудване. С този ход започна война между най-богатия човек в света и един от доверениците на американския президент Доналд Тръмп, предава Bloomberg.

Списанието, собственост на American Media, публикува експозе за връзката на Безос с бившата телевизионна водеща Лорън Санчес, а Безос нае разследващи, които да открият дали историята е политически мотивирана. Той е собственик на Washington Post, който пише критично срещу Тръмп, който пък смята Пекър за близък.

В изненадващ ход този четвъртък, Безос заяви, че National Enquirer е заплашил да публикува повече подробности и снимки, ако директорът не спре разследването. Онлайн изявлението включва ярко описание на снимките.

„Вместо да капитулирам пред шантажа и изнудването, реших да публикувам точно какво ми изпратиха въпреки личната цена и притесненията“, написа Безос в публикация в Medium. “Всяко лично неудобство, което AMI може да ми причини, остава на заден план, защото има много по-важно нещо. Ако в моята позиция не мога да се противопоставя на подобен тип изнудване, колко хора биха могли?“. 

Безос също така предполага, че отразяването на Washington Post на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги може да е мотивирало разследването на National Enquirer.

“По причини, които трябва да бъдат разбрани по-добре, саудитският въпрос изглежда удря в особено чувствителни места“, пише още милиардерът.

Говорител на AMI не е отговорил на запитването за коментар.

Списанието разследва Безос, защото неговото състояние и позицията му го правят интересен, а съдържанието в медиите му не е повлияно от политиката, твърдят копия от имейли, за които се предполага, че са на адвоката на AMI Джон Файн, и които Безос е включил в текста си.  

За разследването си Безос е наел частния следовател Гевин де Бекър, който трябвало да провери кой е източник на компрометиращите снимки и лични съобщения. Братът на Санчес е бил заподозрян - той бил привърженик на Доналд Тръмп и нееднократно публично критикувал Безос, че Washington Post публикува невярна информация за държавния глава. В хода на разследването Де Бекър пък казал на медийната компания, притежаваща изданието, че смята изнасянето на лична информация за Безос за политически мотивирана атака. 

В един от мейлите Файн предлага на Бенос да публикуват взаимно съгласувано изявление в новинарски издания, в което се казва, че той няма основание да твърди, че отразяването на AMI е политически мотивирано. В замяна медийната група ще се въздържа от публикуване на други текстове и снимки с участието на Безос, става ясно от имейла, препубликуван от главния изпълнителен директор на Amazon.

„Това прилича на изнудване по учебник", казва пред Bloomberg Захари Елси, правен специалист в Kinsella Weitzman Iser Kump & Aldisert LLP в Санта Моника, Калифорния. Законът определя изнудването, наред с други неща, като сдобиване с нещо ценно чрез всяване на страх, а много явната заплаха от страна на AMI да публикува неудобните снимки, освен ако Безос не спази това, отговаря на това описание, пояснява Елси.

Файн, бивш мениджър на Amazon, не е отговорил веднага на искането за коментар от Bloomberg. Белият дом също не е отговорил на молба за коментар.

Това е последният засега сблъсък между Безос и президента. Тръмп нееднократно обвиняваше главния изпълнителен директор на Amazon, като заплашваше компанията му с увеличаване на данъците, антитръстова процедура и по-високи такси за доставки, докато атакуваше Washington Post като „измама“. През 2015 г. Безос предложи да изстреля Тръмп в Космоса, но избягваше да споменава Тръмп публично - до четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
I
преди 5 години
Голямо богатство - големи проблеми и силни врагове.Безос срещу Тръмп и Саудитската Династия, Зукърбърг срещу Сорос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
IQ96
преди 5 години
Не разбрах "неговия брат Санчес" на кого е брат???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Нашето Д'зукърбъргче го играе за старите, Гугъл-мугъл също. Нали са от едно племе и го играят очи и уши на ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
"Старите пари" (печатащи зелени хартийки) никога няма да допуснат до власт "новите пари"....Форд-Морд няма значка > демократично политкоректно всичко под ножа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още