IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият суверенен фонд ограничава сделките с недвижими имоти

Засега той няма намерение да продава имотните си активи на обща стойност 25 млрд. долара

21:17 | 08.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като за десет години се сдоби с някои от най-луксозните имоти в света в Лондон, Ню Йорк, Париж и други глобални градове в сделки на обща стойност 25 млрд. долара, Норвежкият суверенен фонд ограничава стремежа си към придобиване на недвижими имоти, съобщава Bloomberg.

Вместо това фондът ще се стреми да насочи инвестиции към листнати имотни компании, за да намали разходите и да опрости подхода си, след като близо две години не успяваше да намери имоти за покупка на фона на рекордните цени. Фондът снижи целта си за имоти в портфолиото си до 3-5% спрямо 7% преди това, което означава, че те вече не са негова цел.

Макар че няма планове да се освободи от имотите, които притежава, загубата на подобен голям играч вероятно ще бъде усетена на най-големите имотни пазари в света. Фондът притежава имоти на Times Square в Ню Йорк, Regent Street в Лондон и Champs Elysees в Париж, както и на други ключови места в редица глобални градове.

Ходът бележи рязка промяна за инвеститора, който беше създаден благодарение на приходите на Норвегия от петрол, за да пази богатството за идните поколения. Той навлезе на пазара на недвижими имоти през 2011 г. Но вниманието му върху поддържането на ниски разходи е причина да промени подхода си. Фондът се отказа и от пазара на фондовете за дялови инвестиции заради сходни притеснения за разходите и сложното управление на нелистнати инвестиции.

Управлението трябва да бъде „ефективно по отношение на разходите“ и „относително просто“, което „означава да имаме цялостна имотна стратегия с малко по-голям фокус върху листнатите активи“, казва Егил Матсен, заместник-гуверньор на Норвежката централна банка, който отговаря за наблюдението на фонда.

Фондът не успя да разшири портфейла си и да достигне планирания размер. В последно време той също така увеличи дела на акциите в портфейла си до 70%, като добави риск, за да стимулира възвръщаемостта за идните норвежки поколения.

В неотдавнашно интервю за списание Bloomberg Markets главният изпълнителен директор на фонда Ингве Слингстад заяви, че той почти не е инвестирал в недвижими имоти в последните две години. Инвестициите в имоти са имали средна възвръщаемост от 6% на година.

Цикълът на имотния пазар приближава или преминава пика си в много от най-големите градове в света. Цените на бизнес имотите са на или близо до рекордни стойности в голяма част от Европа, а растящите лихви доведоха до забавяне в САЩ.

Фондът възприе по-директен подход в сравнение с редица други държавни инвеститори, като сключи директни сделки, които изискват специализирано управление. Макар че първите му инвестиции в глобални градове като Лондон и Ню Йорк включваха съвместни дружества с партньори като британската Crown Estate и базираната в Ню Йорк MetLife в последните години фондът сключи директни сделки без партньори.

Сега той планира да закрие имотното си подразделение, в което през последните години работеха 130 служители от общо 570 във фонда. Ръководителят на подразделението Карстен Калевиг е получил предложение да остане в ръководството на компанията. Той започна работа там през 2010 г., за да направлява имотните инвестиции на фонда.
Матсен заяви, че инвеститорът ще запази вътрешния си капацитет за имотни сделки и ще купува и продава нелистнати имоти. Калевиг в момента обмисля предложението за нова работа, допълни Матсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още