IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018-та е била рекордна за германския износ

За тази година Асоциацията за външна търговия BGA очаква ръст на износа с до три процента.

10:56 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител в завод на Mercedes Benz монтира гуми на модел А класа на производствената линия на завода на концерна в Ращад. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител в завод на Mercedes Benz монтира гуми на модел А класа на производствената линия на завода на концерна в Ращад. Снимка: архив Ройтерс

През 2018 г. германските компании са изнесли стоки на стойност близо 1,3 трилиона евро. Така износът в Германия достигна нов връх, обяви Федералната статистическа служба на базата на предварителни изчисления. Това е с три процента повече спрямо миналата година. Вносът е нараснал с 5,7% на годишна база до 1 трилион евро.

През 2018 г. вносът и износът превишават върховите нива от предходната година. Външнотърговското салдо приключи 2018 г. с излишък от 227,8 млрд. евро. Така се оказва, че  Германия е изнесла значително повече стоки, отколкото е внесла. Въпреки това излишъкът на външната търговия спадна - с около 20 милиарда евро, тъй като вносът се увеличи повече от износа. Германия изнася повече, отколкото внася в продължение на години. Търговските партньори критикуват това редовно, особено американският президент Доналд Тръмп.



За тази година Асоциацията за външна търговия BGA очаква ръст на износа с до три процента.

„Въпреки високата вероятност за хаотичен Brexit ние предполагаме, че германският износ ще нарасне с до три процента тази година", заяви наскоро президентът на BGA Холгер Бингман пред Die Welt. Индустрията е загрижена и за по-слабата световна икономика и международните търговски конфликти.

Повечето стоки от Германия отиват в страни от Европейския съюз – те са били на стойност над 778 млрд. евро. Това е увеличение с почти четири процента спрямо предходната година. Вносът от страни от ЕС се е увеличил с повече от шест процента. В трети страни извън ЕС германските дружества са изнесли стоки на стойност над 539 млрд. евро.

Като цяло ръстът на германската икономика се забави през 2018 г. до 1,5% от 2,2% през 2017 г. Външната търговия леко забавя темпото. Данните за брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2018 г. ще бъдат публикувани от Федералната статистическа служба през следващата седмица. Очаква се лек ръст, с което икономиката, която се сви през лятото на 2018 г., ще избегне на косъм техническата рецесия, т.е. две поредни тримесечия на спадаща икономическа продукция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още