IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция събра смелост да се опълчи на Германия за „Северен поток“ 2

Решението на Париж да се противопостави на Берлин е и поредното доказателство за отслабването на връзките в европейското ядро

12:35 | 08.02.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последния момент Франция се съгласи да подкрепи предложението на Европейския съюз за осуетяването на проекта за газопровод „Северен поток“ 2, отхвърляйки молба от германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Bloomberg.

Париж възнамерява да подкрепи на гласуване в петък предложението на ЕС, което ще даде на блока повече правомощия върху строежа на тръбопровода между Русия и Германия, съобщи говорител на френското министерство на външните работи.

Към момента „Северен поток“ 2 е обект само на международни регулации, тъй като се строи между ЕС и страна извън блока.

„Работата с нашите партньори продължава, особено с Германия, за измененията, които могат да бъдат направени в този текст“, посочиха от министерството.

Европейските столици все още не могат да постигнат единодушие по отношение на законодателството, като някои от големите държави като Франция, Италия и Испания доскоро не бяха склонни да застанат срещу Берлин.

Макар все още да не е ясно дали решението на Франция ще повлияе на достатъчно други страни, то със сигурност ще разпали още повече противоречията около проекта. Досега строежът на газопровода беше оспорван основно от някои германски съседи и САЩ с довода, че по този начин ще се отслаби подкрепата за Украйна, лишавайки страната от транзитни такси, тъй като тя е част от традиционния маршрут за доставки на Русия.

Според американският президент Доналд Тръмп с този проект Германия става „заложник“ на Русия, като вместо това неговото предложение е Европа да купува повече американски газ.

Въпреки че руската „Газпром“ е собственик на проекта, половината от сумата за неговото осъществяване в размер на 9,5 млрд. евро се финансира от Royal Dutch Shell, германските Uniper и Wintershall, от френската Engie и австрийската OMV.

По-рано в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел повтори отново подкрепата си за газопровода в изказване от словашката столица Братислава.

„Ако искаме диверсификация, Германия ще построи нови терминали за втечнен гази, което означава, че по никакъв начин не искаме да сме зависими от Русия“, посочи Меркел. Тя обаче допълни, че „дори по време на Студената война Русия беше източник на газ и ще остане такава, без да трябва да се отказваме от нашата енергийна независимост“.

Европейските правителства трябва да решат в петък дали да придвижат напред проекта на енергийните закони. Според представители от Брюксел не е ясно как ще завърши вотът, но противопоставянето на Париж лишава Германия от нужната ѝ подкрепа, за да наложи вето на закона.

В четвъртък се появиха съобщения в медиите, че властите в Берлин за предприели офанзива за привличане на своя страна колебаещи се държави, сред които бе и Франция.

Решението на Париж да се противопостави на Берлин е и поредното доказателство за отслабването на връзките в европейското ядро само няколко месеца преди изборите за европейски парламент през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Решението на Париж да се противопостави на Берлин е и поредното доказателство за отслабването на връзките в европейското ядроКарай ве, важното е да ударят една шпакла на Хегемона!Дедо Дони да ти маха прашинките по сакото струва много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още