IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Русия - твърде добър, за да е истински

Росстат има явна причина да манипулира цифрите - подкрепата на Путин намалява, а рейтингът на Дмитрий Медведев спада дори по-бързо

16:10 | 08.02.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Росстат, официалната статистическа служба на Русия, демонстрира пламенен оптимизъм под ръководството на новия си шеф Павел Малков, който пое поста през декември. В понеделник, 4 февруари, агенцията съобщи, че през 2018 година икономиката на страната е нараснала с най-бързия темп от 2012 година. Това допълва неотдавнашното преразглеждане на данни, което заличи рецесията през 2016 година. Новите цифри изглеждат все по-подозрителни, включително за някои икономисти от правителството, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от БТА.

На 20 декември президентът Владимир Путин бе попитан на пресконференция защо икономическата статистика за Русия изглежда по-оптимистична, отколкото предполага реалният живот на хората, и дали може да се вярва на данните. Путин призна, че статистиката не е перфектна и наистина трябва да се подобри. Само четири дни по-късно бе поискана оставката на ръководителя на Росстат Александър Суринов и на негово място бе назначен Малков, бивш служител на министерството на икономика. Финансовият министър Антон Силуанов коментира на 24 декември, че качеството на данните на Росстат е "ужасно" в някои области като реалните доходи на населението (които се понижаваха през четири от шестте предходни месеца) и инфлацията (която бе по-висока от прогнозите на правителството през по-голямата част от годината).

Още преди да приключи първата седмица на Малков на новия му пост Росстат публикува значително преразглеждани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за 2016 и 2017 години. Службата коригира показателите от свиване на БВП с 0,2 % през 2016 година до растеж от 0,3 %, оценявайки, че рецесията, последвала рязкото поевтиняване на петрола през есента на 2014 година и въвеждането на западните санкции срещу Русия, е продължила само една година. Росстат коригира към повишение и цифрите за растежа през 2017 година до 1,6% спрямо обявените по-рано 1,5%.

Оптимистични цифри

В понеделник, 4 февруари, Росстат обяви данни за растежа през 2018 година, според които икономиката е нараснала с 2,3%. Това надминава всяка от 36-те прогнози, проследени от Bloomberg. Най-високата сред тях бе за растеж от 2,1% и далеч надминаваше средните очаквания. Консенсусът бе за 1,7%.

Вероятната причина е силно преразглеждане нагоре на оценката на Росстат за увеличението на активността в строителния сектор. Първоначално службата оцени растежа през периода от януари до ноември на 0,5 %, но преразгледаната оценка през януари го определи на 5,3 % за цялата година. Рязкото повишение коригира предишно несъответствие в руската статистика. Тогава Росстат отчете силно увеличение в инвестициите през третото тримесечие на годината, което не се връзваше много със стагнацията в строителния сектор.

За скока, отчетен в строителството, има невинно обяснение. Новатек завърши изграждането на завод за втечнен природен газ за 27 милиарда долара на Ямалския полуостров в Северозападен Сибир. Голяма част от този проект вероятно е била отчетена от Росстат през 2018 година, макар действителното строителство да бе извършено по-рано. Достоверността на цифрите на Росстат обаче остава съмнителна.

На 2 януари Алексей Кудрин, председателя на руската Сметна палата и финансов министър преди Силуанов, съобщи с туит, че руският БВП вероятно е нараснал с 1,5% през 2018 година. Дори след като Росстат публикува оптимистичната си оценка за растеж от 2,3%, друг изявен икономист от правителствените среди, Андрей Клепач от държавната банка за развитие ВТБ, също оцени нарастването на икономиката през 2018 година на 1,5%.

"Засега не съм склонен да вярвам на нищо друго", каза Клепач пред агенция ТАСС.

Без значение дали песимизмът на Кудрин и Клепач е оправдан, Росстат има явна причина да манипулира цифрите.

Подкрепата на президента Путин намалява, а рейтингът на премиера Дмитрийи Медведев спада дори още по-бързо. За първи път от 2013 година мнозинството руснаци посочват, че страната върви по погрешен път.

Сега, когато Путин търси начини да увеличи популярността си и да намали вероятността от масови протести, евентуално уволняване на Медведев и преструктуриране на непопулярното правителство, може би дори разследвания за корупция срещу някои високопоставени чиновници, изглеждат като примамливи възможности.

Путин харесва статистиката и се гордее със способността си да помни много икономически данни. За правителството може да е въпрос на оцеляване да му даде добри цифри, с които да жонглира.

Най-новото преразглеждане на данни и оценката за растежа през 2018 година са доста смели решения. Макар семената да бяха засети при Суринов, за Малков, младия кариерист, който го наследи, няма да е лесно да публикува разочароващи данни след този изблик на оптимизъм. Той обеща да модернизира Росстат и напълно да я въведе в дигиталната ера. В ерата, задвижвана от данните обаче, едно от ключовите правила е "каквото влязло, такова излязло". В днешна Русия в името на собственото оцеляване може би е по-добре да се занимаваш с манипулирани данни, отколкото достоверно да отразяваш какво става в икономиката.

Във всеки случай икономистите, които следят случващото се в Русия, сега трябва да внимават особено много какво върши Росстат. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 32 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
Аха, про-фицити в рупли и после хоп руплата наполовина пак за годината хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 39 rate down comment 7
julian12
преди 5 години
А ти счъпи *** с твоятя емм, тъпотия. ТОва е обща задлъжнялост не само междуфирмена. КАто четеш мисли тъ-па-ко!!!! А ето ти и отговора защо хората отиват към фащ. Като им налагат санкции тогава отиват там да ги хранят и гледат: https://***.facebook.com/DokumentalniFilmi/videos/366928774145366/?hc_location=ufi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 46 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Счупи смехомера с тази цифра-210 трилиона междуфирмен дълг. Възможно, но само в йени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 43 rate down comment 15
julian12
преди 5 години
Работят по две работи повече от 10%, защото са бели роби с което потвърждаващ тезата ми, че са потъваща държава. Работят по 51 часа щото - погледни горното изречение. Общият им дълг е около 210 трилиона, заради междуфирмен дълг, медицинска си социална система. Но това няма да го прочетеш в статистиката. Защо ли? Може и да ти е през онази работа, но бъди обективен. Стига си писал т-ъ-п-отии на кило. Ей, такива като тебе политически и икономически ***, които не мислят с главата си, а се водят от емоции и чули недочули драскат... са масата зомбита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 41 rate down comment 13
julian12
преди 5 години
"България е икономически и социално преди Русия" - за това ли България е най-бързо изчезващата нация в Света? https://***.independent.co.uk/news/world/europe/bulgaria-plovdiv-refugees-city-increase-size-thracian-europe-population-a8757971.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
жива загуба на време е четенето на кухаото , кретина и стовен облия ...бий им минуса и карай нататък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 55 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
През сапа ми е за САЩ. Но все пак преди да пишеш за купони се замисли защо кервани от хора вървят по 4 000 километра пеша и се бият с полиция и армия, за да се докопат вероятно до купоните. Преди да пишеш часова за 20 работна седмица си дай сметка, че средната продължителност е 51 часа и мисля около 10% от хората работят на 2 и повече места. Общия дълг е съпоставим с китайския. И още веднъж подчертавам, че ми е точно през крачола за Щатите. Аз имам само една теза, че България е икономически и социално преди Русия и това трябва да се подчертава със и без повод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 53 rate down comment 20
julian12
преди 5 години
Я сега разкажи как в САЩ за последните 10 год. 40% от хората са на купони и дохода се е вдигнал с 0%, а цените си вървят нагоре. Кажи и как корпоративния subprime debt е по-голям от този на имотите през 2008. Кажи как се изчислява и безработицата като 20 часова работна седимца се брои за пълно работно време. Айде да не продължавам. Та каквито едните такива и другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 50 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
Още Марк Твен е казал "Има лъжа, има и статистика". Тук манипулациите обаче са огромни. Аз четох статията на руски и там се твърди че машини и съоръжения на стойност 9 000 000 000 $ от Ямал са включени като строителство а досега винаги са били отчитани като инвестиции. Посочваше се и че при реално построени и въведени в експлоатация 4.8% по-малко площи се отчита ръст от 5%, което всеки първокласник знае че не може да стане. Друга врътка е че на този прословут Ямал Тотал купува 10% от втечняващия терминал и дава доста по-висока цена от реалната, като стратегическа инвестиция. От там Новатек и Ростстат определят стойността на въведените обекти по тази цена. Китайците купиха общо 30%от терминала, защо не изчисляват спрямо тяхната покупка? Та каквото и да пишат родоотстъпниците, в Русия доходите падат пета година. Трябва всеки разумен човек да е наясно, че наистина трудно се живее при над 12% лихва по ипотеките и около 15% за нормалния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 51 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
Oбикновено най големите бълвочи са платено-анонимни с надслов "Екип на инвестор" ...това донякъде показва , че все пак някои от пишещите имат някакъв останал срам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още