IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборно: Премиерът обеща заплатите да се повишат с 10% и догодина

Тази година БВП ще стигне 116 млрд. лева, а преди десет години беше 50 млрд. лв., каза пред Десетия конгрес на КТ "Подкрепа" Бойко Борисов

15:04 | 08.02.19 г. 5
<p>
	В София се проведе Десетият конгрес на КТ &quot;Подкрепа&quot;, открит от президента на синдиката Димитър Манолов (<em>дясно</em>) и от почетния президент д-р Константин Тренчев (<em>ляво</em>). <em>Снимка: Подкрепа</em></p>

В София се проведе Десетият конгрес на КТ "Подкрепа", открит от президента на синдиката Димитър Манолов (дясно) и от почетния президент д-р Константин Тренчев (ляво). Снимка: Подкрепа

Дошло е време да вдигаме доходите и догодина искаме да вдигнем доходите отново с минимум 10%, каза в своето приветствие към Десетия конгрес на КТ "Подкрепа" премиерът Бойко Борисов. Това ще стане с висок ръст на икономиката и с борба със сивия сектор, уточни премиерът, цитиран от БТА.

"Моят подарък към КТ "Подкрепа" е финансовият министър, който съм довел тук", каза Борисов.

“Години наред ние рекламирахме България като място за инвестиции с евтината работна ръка, но това ни изигра много лоша шега, дойде време, в което трябва да се повишават доходите и ние максимално се стараем”, каза премиерът.

Борисов посочи добрите икономически показатели на България в последните години и че ЕК вчера е посочила България като пета по очакван ръст на БВП. Няма международна организация, която да не отчита напредъка ни по всички сфери, допълни той.

За да съберем повече пари в бюджета се борим със сивия сектор на икономиката, каза Борисов.

Има големи разлики в ръста на заплатите - хора, работещи в дигиталната икономика увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с пет или десет процента и това е крайно недостатъчно, каза Борисов.

Убедени сме, че за повишаване на доходите трябва по-мощна икономика. Самите работодатели схващат, че ако не вдигат заплатите, ще им избягат работниците, каза премиерът. Затова и кандидатстваме за членство в еврозоната, допълни Борисов.

Тази година БВП мисля, че ще стигне 116 млрд. лева, а преди десет години беше 50 млрд. лева - само така можем да вдигнем заплатите на всички, посочи той. Борисов се обърна към синдикатите да следят дали увеличението на заплатите ще отиде при хората, които работят.

Премиерът поздрави почетния председател на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев за рождения му ден и каза, че Тренчев за него винаги и бил символ на демокрацията.

При сегашния дефицит на добре подготвени и квалифицирани кадри вдигането на заплатите е неизбежно и пазарът го изисква, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред участниците в конгреса. Готов съм да направим дебат по всяка политика на правителството, за да изчистим неразбрани моменти, каза още Горанов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
marto1992
преди 5 години
Правителството е работотдател - дава пари на администрация, армия, учители, доктори, полиция и пожарна. Отделно понеже едно 40-50% от хората взимат пари в плик, административното вдигане на минималната заплата вдига осезаемо и средната. Отделно правителстовото може да разкире още работни места, с което да повлияе на пазара на труда. Тоест инструменти има и правителството може да влияе. Да не забравяме предисборното обещание/прогноза от 1500лв средна заплата. Но вдигането на заплатите не е благодарение на успешната индустриялна политика на правителството, а следствие от демографската криза. Ако един студент може да иде в чужбина на бригата и да си спести пари за цялата година - защо да ходи да работи на морето/селското стопанство/през годината???Българския бизнес спа 30г и сега вече няма нужда от него. Големият бизнесмен, който си бърка с мобифона в ухото, не предлага нищо, което да привелче хората от моето поколение. Златното социалистическо поколение, което живее с единствената мисия да има производство (без значение дали мизерства), си заминава. Някак си не мога да съчуствам на бизнесмена, който се оплаква от липсата на кадри за по 1000лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
точно това е целта-като вдигнеш мзр на чиято база се изчисляват част от квазиданъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
caller
преди 5 години
А за по-догодина с колко ще ни увеличат заплатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 23
s3
преди 5 години
Браво, нека да не бъдем прекалено скромни и да не премълчаваме напредъка и стабилитета който постигнахме с много труд през последните 10-тина години. ХОрата го усетиха с растящите доходи, всяка година ние даваме по 10% увеличение, че и по 20% понякога дори. Ето, че г-н Борисовв ще даде и още по 10% увеличение на доходите и догодина. Това става и благодаряние на добрата експертна работа на динансовия ни минитър г-н Горанов.Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 8
redcretin
преди 5 години
И как точно тоя *** ще вдигне нечия заплата - бих искал да знам? Та той не е работодател! Вместо това виждам все по-голяма данъчна тежест с всяка изминала година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още