IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon обмисля да се откаже от централата си в Ню Йорк

Гигантът в електронната търговия планираше да вложи 5 млрд. долара в два нови обекта в Лонг Айлънд Сити и в Арлингтън

20:29 | 08.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Amazon.com преосмисля установяването на част от новата си централа в Ню Йорк заради противопоставяне на местно ниво, съобщава Washington Post, като се позовава на двама запознати източници.

Гигантът в електронната търговия все още не е закупил или наел земя за проекта в града, което улеснява напускането му, разкриват източниците пред Post, който е собственост на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

Ръководители на Amazon са провели неотдавна вътрешни разговори за преоценка на ситуацията в Ню Йорк и проучват алтернативи, съобщава Post.

Amazon не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар. Компанията съобщи през ноември, че се разширява, като планира към централата си в Сиатъл да прибави над 25 000 работни места в Ню Йорк и околностите на Вашингтон.

Най-голямата компания за електронна търговия в света планира да вложи 5 млрд. долара в двата нови обекта в Лонг Айлънд Сити, в квартал Куинс в Ню Йорк, и в Арлингтън, щата Вирджиния.

Amazon изпрати по пощата брошури на жителите на Куинс, в които изтъква ползите за икономиката и за работните места при експанзията си в Ню Йорк в опит да смекчи противопоставянето на някои местни конгресмени, които заявиха, че Amazon е получила твърде много данъчни и други облаги.

Сенаторът от Куинс Майкъл Джанарис, който е критик на плана, беше назначен в панел, отговарящ за одобряването на новия кампус на Amazon, и има правомощията да блокира плана, съобщиха местни медии, сред които и New York Times. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо подкрепя плана на Amazon.

Разделената втора централа, която Amazon нарича HQ2, привлече 238 предложения от цяла Северна Америка, а ожесточеното наддаване продължи една година и беше добра реклама за компанията. Amazon сложи край на треската, като раздели централата си между двата най-влиятелни града на Източното крайбрежие в САЩ и предложи утешителна награда под формата на център за 5000 души в Нешвил, щата Тенеси.

Компанията съобщи, че ще получи стимули на стойност 1,525 млрд. долара въз основа на представянето от щата Ню Йорк, включително средно 48 хил. долара за всяко създадено работно място.

Компанията-майка на Google Alphabet разкри през декември, че ще инвестира над 1 млрд. долара в нов кампус в Ню Йорк, което ще я превърне във втората голяма технологична компания, избираща финансовата столица на Америка за разширяване и създаване на хиляди работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още