IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Welt: "Северен поток 2" засилва руското влияние в Европа

Проектът ще превърне Германия в основен дистрибутор на руски газ в Европа

09:06 | 09.02.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за газопровода "Северен проект 2" е средство Русия да засили влиянието си в Европа чрез по-голям контрол върху доставките на енергия, заявява в редакционна статия днес германският консервативен в. Welt, цитиран от ДПА.

"А сега Берлин използва лост да прокара проект, който разделя Европа - "Северен поток 2", сочи още той. 

Германия и Русия ще излязат победители от този проект, докато губещи ще са Полша, Украйна и всички онези страни в Европа, които изказаха опасения за сигурността и поискаха да се обуздае, вместо да се насърчава руското желание за агресия.

"Северен поток 2" ще превърне Германия в основния дистрибутор на руски природен газ в Европа. Това е смислено от икономическа гледна точка, но политическият негативен ефект ще е значителен: Москва ще увеличи мощта си, докато недоверието на централно- и източноевропейците към Германия ще нарасне", посочва вестникът, цитиран от БТА. 

Друг германски всекидневник, Rhein-Neckar-Zeitung, се пита доколко благоразумно от страна на Берлин е преследването на спорния проект за газопровода "Северен поток 2" в момент, когато Русия показва мускули.

Много е хубаво, че германско-френските отношения бяха изгладени (с компромиса за регулирането на газопровода "Северен поток 2"). Защо обаче този газов проект се лансира точно сега, от което ще спечели най-вече Русия, страна, която току-що заяви, че иска да увеличи ядрения си арсенал и разполага с ракети, които могат да достигнат безпроблемно Германия, центъра на ЕС, пише редакционният екип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 7
многодобре
преди 5 години
....Русия няма да усили влиянието си в Европа а Германия. ...големият кран ще е на нейна територия. ....до сега транспортираните количества газ от руския производител просто ще минават по друг маршрут и така американската авантюра в Украйна се обезсмисля. .....много ги е яд американците, че губят във всички направления срещу Русия и Китай. ....днес попаднах на изказване на Гуайдо, че военна операция в страна би била добро решение да се настани демокрацията в страната. ....изпуска си нервите горкия, все по-активно притискан от шефовете си. ...май и на този им демократичен план ще се сложи кръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
"Защо обаче този газов проект се лансира точно сега, от което ще спечели най-вече Русия, страна, която току-що заяви, че иска да увеличи ядрения си арсенал и разполага с ракети, които могат да достигнат безпроблемно Германия, центъра на ЕС, пише редакционният екип."Гениални сте ! Да може Русия да си бомби клиентите на газта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
А можеше и България да бъде дистрибутор , ако нямаше толкоз лизатори на американски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още