IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуайдо не изключва възможността за външна военна операция във Венцуела

Той е готов да разреши подобен ход, за да принуди Николас Мадуро да се оттегли

12:19 | 09.02.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо каза, че е готов да разреши, ако е необходимо, американска военна интервенция, за да принуди държавния глава Николас Мадуро да се оттегли от властта и да сложи край на хуманитарната криза в страната, предаде AFP. Това изявление Гуайдо направи в интервю за френската агенция, цитирана от БТА. 

"Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", каза Гуайдо, признат за временен президент на Венецуела от около 40 страни, начело със САЩ.

"Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно спорен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", каза Гуайдо в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

"Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той.

Сериозната икономическа криза, обхванала страната, доведе до недостиг на храна и на медикаменти. Над 2 милиона души напуснаха Венецуела от 2015 г. насам, според данни на ООН.

В интервю за в. Wall Street Journal Гуайдо заяви, че Русия или Китай рано или късно ще се откажат от поддържането на президента Мадуро, предаде ТАСС. 

"Лично аз не вярвам, че Русия и Китай са на страната на Мадуро. Те просто защитават своите инвестиции във Венецуела. Но постепенно ще започнат да разбират, че Мадуро не може да им предложи стабилност, нито гаранции", каза Гуайдо.

Той не изключи възможността, че за смяна на съществуващия режим, ще се наложи чужда намеса.

"Важно е да се помни, че диктаторът доброволно не може да предаде властта, след като е присвоил за себе си конституцията и е управлявал страната с помощта на заплахи и обещания. Понякога е нужно да се окаже адекватен натиск, за да си отиде той", каза Гуайдо. "Военна операция би могла да бъде най-ефективната форма на натиск, но не на това се надяваме", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 24
Dimioi
преди 5 години
Самопровъзгласила се е само мозъчната клетка на този, който прави подобно внушение с увода. Самопровъзгласил се е Мадуро, чрез манипулация на изборните резултати на Венецуела, а Гуаидо е председател на асамблеята им (тяхното НС), достигнал до там в следствие на признати от света избори, а той е признат, защото конституцията им му дава правото да бъде временен президент до насрочване на нови избори, в случаите на липса на законна легитамция на държавния им глава (визирам Мадуро). Но като гледам АББА-подобните макаци, които са се изказали в коментарите, дори не очаквам да го разберат. Надявам се да вдигнете нивото, за да не губите читавата аудитория, че другата Ви избуява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
крас
преди 5 години
Споменават се РУСИЯ и КИТАЙ , но нито дума за една трета страна която би угаснала без ВЕНЕЦУЕЛСКИЯ НЕФТ - КУБА!!Нима този младеж не здае, че ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА , СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ И ВСИЧКО КОЕТО СЕ НАРИЧА ДЪРЖАВА Е ПОД КОНТРОЛА НА КУБИНЦИ?!!Знае го разбира се. Знае, че искането му напрактика е ВКАРВАНЕ НА САЩ ВЪВ ВОЙНА С КУБА!!!Събитията от 2002 година показаха, че САЩ не са в състояние чрез преврат да сменят диктатора , камо ли сега когато МАДУРО НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЛИЦЕТО НА КУБА. Защо се говори само за МАДУРО , а не и за РЕЖИМА КОЙТО Е КУБИНСКИ?САЩ няма да нападнат нито КУБА , нито ВЕНЕЦУЕЛА. НО РУСИЯ И НАЙ ВЕЧЕ КИТАЙ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ПЛАТЯТ ЕДНИ СМЕТКИ, които дължат за БЕЗПЛАТНОТО използване на богатствата на тази държава. НЕЩАТА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ИЗОБЩО НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ КАКТО НИ ГИ ПРЕДСТАВЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Този гейду няма да доживее и първата бомба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
michaelis17
преди 5 години
ок ве щом тоз иска война ше я има, нема проблема, добре че са на путтка си леллина иначе Сашови щеха да ни пратат оше бежанци, рефужис велкоме, то те Венецуелките стават за пращене не са кат чаршафите ама нек си седат там. Ше стане кат в Сирия Каракас до основи, Гайдурата и неговите утрепани и Мадурата остаа кат Асад, само че зависи от Китайците и Руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
data
преди 5 години
ех , Панама :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Вице-президентът на Венесуела: на диалога с опозицията пречат указанията от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още