IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влязоха в сила новите правила за продажба на лекарства у нас

Всяка аптека ще трябва да работи със софтуер, проверяващ за фалшиви лекарства

15:36 | 09.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нови правила за продажба на лекарства са в сила от днес. Заради европейския регламент всяка аптека трябва да въведе специален софтуер, с който да проверява дали лекарствата не са фалшиви, пише на уебсайта си Bulgaria On Air.

През специален баркод системата ще проверява дали медикаментът е истински. Анализатори смятат, че така ще се спре и т. нар. паралелен износ на медикаменти.

Браншът обаче алармира, че новите правила могат да оставят цели райони без фармацевтична грижа.

Фарматевтите са готови да направят ефективна стачка и 730 аптеки да спрат работа за един ден. Това съобщи председателят на националната аптечна камара Антон Вълев.

Поне четири аптеки в малки населени места са затворили врати в последните седмици. Това принуждава хора да пътуват по 60 километра, за да си купят лекарства.

Фармацевтите настояват държавата да намери ресурси, за да им помогне да внедрят новите технологии.

У нас няма изследвания за това какъв е процентът на фалшивите медикаменти в мрежата и какви щети са нанесли.

Повече вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Eon
преди 5 години
Напоследък анализаторите и инвеститорите се оплакват от Gilead, че видиш ли HCV портфолиото им (Sovaldi, Harvoni, Epclusa) им било толкова успешно, че взело, че излекувало повечето пациенти. В следствие на което приходите от HCV намаляват драстично от година на година... просто защото намаляват пациентите. Смятай за какво иде реч...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
фармацевтичната мафия е опасна за здравето на човека точно колкото и тютюневата или алкохолната...това са мафии които се отчитат на държавата като тровят младо и старо ! От люлка та до гроб , човек трябва да зависи от тях ! Българският народ не проумя , че никой не се интересува за здравето му , ами единствено от парите му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още