IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелски депутат твърди, че има опит за изнасяне на държавни пари в България*

PDVSA е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската "Газпромбанк"

11:52 | 10.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според депутатът от венецуелския национален парламент Карлос Папарони национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България. "Петролеос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви депутатът в Twitter, съобщи вчера руската информационна агенция "Нюз", предаде БТА. По думите му изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

Според информация на Ройтерс PDVSA е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската "Газпромбанк". Агенцията се позовава на свои източници и вътрешен документ, до който е получила достъп. 

Решението на Петролеос де Венесуела беше взето след като САЩ наложиха тежки финансови санкции на 28 януари, целящи да попречат на венецуелския президент Николас Мадуро да получи достъп до петролните приходи. Оттогава предприятието притиска своите чуждестранни партньори в съвместни предприятия в нефтодобивния регион Ориноко да решат официално дали ще продължат проектите. Сред тези чуждестранни партньори са норвежката петролна компания Equinor, американският петролен гигант Chevron и френската компания Total.

Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела, потвърди информацията за изнасянето на средствата, отбелязва още Ройтерс.

В Министерството на външните работи няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер, съобщиха за БНР от институцията. Неофициално експерти коментираха за "Хоризонт", че много голяма сума с пари няма как да бъде преведена през подобен вид финансова институция.

Той планира да използва приходите на държавното петролодобивно предприятие, за да финансира отстраняването на президента Николас Мадуро, съобщиха по-рано информационните агенции.

*Обновена с позицията на МнВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още