IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей ще поиска повече време за сделката за Brexit

Британският премиер иска да спечели депутатите от своята Консервативна партия като направи промени, свързани със северноирландската граница

17:24 | 10.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей ще обещае тази седмица, че ще даде още една възможност на членовете на парламента да изразят мнението си по въпроса за Брекзита до 27 февруари. Тя се опитва да си осигури повече време, през което да договори ново споразумение с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

С наближаването на срока за излизане на Великобритания от ЕС на 29 март Мей се стреми да убеди ЕС да промени споразумението, което договориха Лондон и Брюксел миналата година, но което бе отхвърлено от британския парламент през януари. 

Мей иска да спечели депутатите от своята Консервативна партия като направи промени, свързани със северноирландската граница, но ЕС отказва да отвори за предоговаряне тази част от споразумението и предпочета Мей да търси компромис с основната опозиционна партия - Лейбъристката партия, като се съгласи на по-тесни връзки между Великобритания и ЕС.

Министърът по въпросите на Brexit Стивън Баркли ще се срещне с главния преговарящ на Европейския съюз за Brexit Мишел Барние в утре, за да обсъдят промени в частта от споразумението за предпазния механизъм, имащ за цел да гарантира, че няма да се стигне до физическа граница между британската Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС.

В интервю за "Скай нюз" бившият британски премиер Тони Блеър заяви днес, че излизането на Великобритания от ЕС без споразумение застрашава мирния процес в Северна Ирландия и е крайно опасен за британската икономика, предаде ТАСС.

По думите му Brexit без споразумение ще бъде много опасен за Великобритания от икономическа гледна точка и може да има потенциално разрушителни последици за мирния процес в Северна Ирландия. 
Той посочи, че т.нар. твърд Brexit означава появата на физическа граница между северната и южната част на Ирландия, което ще предизвика разделение в Обединеното кралство.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още