IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit забавя сделките с ваканционни имоти в Португалия

Някои британски купувачи на имоти предпочитат да изчакат до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз

10:58 | 11.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В курорта Кинта ду Лагу в южната португалска провинция Алгарве Джейми Робинсън следи заплетените преговори за Brexit на повече от хиляда километра разстояние, пише Bloomberg.

Директорът на отдел „Продажби на имоти“ в курорта, който е собственост на ирландския милиардер Денис О’Браян, има потенциални клиенти, за които е много важно как Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 29 март. За Кинта ду Лагу с неговите голф игрища и вили за милиони долара с гледка към океана британските граждани са сред най-големите купувачи. И тъй като стойността на паунда вероятно ще зависи от това дали Великобритания ще излезе от блока без сделка или ще постигне по-подредено напускане, някои потенциални клиенти са натиснали бутона за пауза.

„Британски купувачи все още опитват да се сдобият с имот тук, в Кинта ду Лагу, но несигурността заради липсата на решение за Brexit забавя до известна степен процеса им на закупуване на имот“, казва Робинсън в телефонно интервю. „Ако трябва да обменят големи суми от паунди в евро, за да придобият имот, много купувачи искат да са наясно накъде върви паундът“, допълва той.

Подобно на Робинсън и други брокери на недвижими имоти в Алгарве, където се намира най-голямата британска общност в Португалия, са забелязали забавянето. Въпреки че слънцето, пясъкът и голфът отдавна привличат британските купувачи на второ жилище в Алгарве, която разполага с около 300 слънчеви дни в годината, десетки голф игрища и няколко международни училища, запитванията от британци за жилища под 500 хил. евро (567 хил. долара) почти са изчезнали, казва Зоуи Хоукър, ръководител на имотната агенция Fine & Country Algarve с около 750 обявени за продажба имота. Имоти Имоти

Доверието се запазва

Лорънс Сюард, съосновател и председател на компанията за подбор на персонал TXM Group, остава уверен, че построените от него четири луксозни вили ще бъдат продадени лесно, включително на някои негови сънародници във Великобритания. Той вече е продал една на архитекта на вилите и сам ще купи друга, за да я отдаде под наем. Сюард идва в Алгарве със семейството си повече от десет години, а вилата му в района ще бъде готова през март.
„Brexit ще засегне някои хора, особено тези, които трябва да вземат кредит“, казва Сюард, чиито вили за 2,2 млн. евро с гледка към океана все още са на етап строеж. „Но ако сте човек, който разполага със средства и търси втори дом в Алгарве, ще сключите сделка независимо от Brexit”, допълва той.

За Гавин Стебинг, 57-годишен британски счетоводител, планът да притежава имот на слънчево място, заобиколено от голф игрища, означава повече от всякакви притеснения за Brexit. Така миналата година той купил вила с шест стаи за 700 хил. евро близо до Кинта ду Лагу.

“Brexit не повлия по никакъв начин на решението ни. Планираме това отдавна“, казва Стебинг, който обича да играе голф със съпругата и четирите си деца.

Растящо разделение

Въпреки че заможните хора от Великобритания остават много активни в Алгарве, запитванията от британски граждани за по-евтини домове на практика са се изпарили, казва Хоукър от Fine & Country’s Hawker.

„Наблюдаваме растящо разделение между много богати британски купувачи на имоти и не толкова заможни хора, които са замразили плановете си“, отбелязва Хоукър, който ще започне да продава вилите на Сюард на крайбрежието между селищата Ферагудо и Карвоейро в идните дни.

Не всички хора, които обмислят инвестиция в имот, търсят само ваканционно жилище. Много британци все още опитват да решат преди датата за напускане на ЕС на 29 март дали да се установят в чужбина, или не, казва Джейсън Портър, директор на базираната във Великобритания компания Blevins Franks, която дава данъчни и финансови консултации на чужденци.

„Големият проблем сега е, че не знаем как ще се случи това. Все още получаваме много запитвания, но хората може би предпочитат да изчакат, за да видят какво ще се случи“, допълва Портър.

Тази година 17,8% от заможните британци планират да придобият имот в чужбина спрямо 18,1% през 2018 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Франция, Испания, Швейцария, Италия и Португалия са сред най-предпочитаните страни от британските инвеститори в имоти.

В същото време някои брокери в курорти близо до Кинта ду Лагу се надяват, че краят на безизходицата около Brexit ще доведе до увеличаване на сделките.

„Има леко забавяне от гледна точка на сделки с имоти с нашите британски клиенти заради Brexit”, казва Ана Маркеш, собственик на агенция Goldentree Real Estate в курорта Вале ду Лобу. „Очакваме, че те ще нараснат, когато сагата около Brexit приключи“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още