IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на ръст на сондажната дейност в САЩ*

Пожар в рафинерия в щата Илинойс, който доведе до временното затваряне на голяма част от мощностите, може да доведе до спад в търсенето на петрол

10:44 | 11.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в началото на новата седмица, тъй като сондажната дейност в САЩ - най-големия производител на петрол в света, се увеличawa, съобщава Ройтерс. В същото време финансовите пазари са под натиска на притесненията, свързани с търговския конфликт между САЩ и Китай.

Пожар в преработвателна рафинерия в щата Илинойс, който доведе до временното затваряне на голяма част от мощностите, може да доведе до спад в търсенето на петрол и също да се отрази на цените.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,01% до 52,19 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,37% до 61,87 долара за барел.

Енергийните компании в САЩ през миналата седмица увеличиха броя на работещите сондажни платформи със 7 до 854. Това е втори ръст за последните три седмици, сочат данни от доклада на Baker Hughes. Растящата сондажна активност е сигнал за по-нататъшно повишение на производството на суров петрол в САЩ, което вече достига рекордните 11,9 млн. барела на ден.

Междувременно ръководителят на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин писа на руския президент Владимир Путин, че сделката на Москва с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за ограничаване на производството е стратегическа заплаха и оставяне в ръцете на САЩ.

Така наречената сделка на ОПЕК+ е в сила от 2017 г., като целта е да се преодолее пренасищането на пазара в световен мащаб. Споразумението беше удължавано няколко пъти, а по време на последната среща през декември беше договорено намаляване на производството с 1,2 млн. барела петрол на ден до края на юни.

ОПЕК и неговите съюзници ще се срещнат на 17 и 18 април във Виена, за да преразгледат квотите.

Анализатори твърдят, че притесненията за икономиката също се отразяват на цените на суровия петрол.

Вандана Хари от Vanda Insights коментира, че цените на суровия петрол са се понижили, след като пазарите в Китай отново отвориха след едноседмичната почивка покрай посрещането на Лунната нова година. Регионалните фондови борси в Азия се оцветиха в червено на фона на засилващите се опасения за търговския спор между САЩ и Китай.

Търговските преговори се възобновяват тази седмица в Пекин. САЩ заплашват да увеличат митата върху китайски стоки от 1 март, ако търговските преговори не доведат до споразумение.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,32% до 1314,30 долара за тройунция. Медта и платината отчитат спад в цената си с около 1%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,08% до 96,72 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,22% до 109,97 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,04% до 0,7091 долара.

* Информацията е актуална към 9:52 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още