IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват поредните търговски преговори между САЩ и Китай с надежда за развръзка

Има вероятност Доланд Тръмп и Си Дзинпин да се срещнат през март

11:59 | 11.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първите американски преговарящи, натоварени да намерят изход от сегашната ситуация и да сложат край на търговската война с Китай, днес започнаха в Пекин. Това става по-малко от три седмици преди крайния срок, определен от президента на САЩ Доналд Тръмп за нова порция санкции, предаде АФП, цитиран от БТА.

Администрацията на Тръмп предупреди, че ако до 1 март няма споразумение, тя ще вдигне митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от 10 на 25 на сто.

Заместник-търговският представител на САЩ Джефри Гериш напусна тази сутрин хотела, в който е настанен и се намира близо до посолството на САЩ. Днешните разговори са подготовка за официалните преговори на високо равнище на главния американски преговарящ Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Манучин, насрочени за 14 и 15 февруари.

Гериш не направи никакви изявления за медиите.

"Китайско-американските консултации направиха голяма крачка напред", заяви днес на страниците на "Чайна дейли" заместник-ръководителят на Китайсия център за международен икономически обмен Вей Цзянго.

Въпреки че на следващия етап (от търговските преговори) двете страни ще бъдат подложени на натиск от различни външни фактори, аз съм убеден, че Китай и САЩ, чрез диалог, ще могат да стигнат до по-важни и значителни действяи по изглаждане на разногласията си, допълва Вей Цзянго, цитиран от ТАСС.

Следващата среща на президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин може да се състои в Мар а Лаго, Флорида, информира порталът Аксиос. По данни на негов източник Мар а Лаго е най-вероятното място за срещата на високо равнище, която би могла да сложи край на търговската война между Вашингтон и Пекин. Засега мястото на срещата обаче не е потвърдено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още