IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститори влагат милиарди в тайландски имоти

Популярността на Тайланд сред китайските инвеститори в имоти нараства въпреки преврата през 2014 г. и политическата несигурност заради предстоящите избори

19:20 | 11.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайски инвеститори продължават да наливат пари в имотния сектор в Тайланд, въпреки че кралството се насочва към парламентарни избори с неясен изход, пише CNBC.

Това подчертава дълготрайната популярност на страната в Югоизточна Азия сред китайците – туристи от най-голямата икономика в Азия от години смятат Тайланд за водещо място за ваканция. Според неотдавнашни данни на китайския имотен портал Juwai.com Тайланд е била най-популярната страна от гледна точка на запитвания от потенциални купувачи на недвижими имоти през 2018 г., изкачвайки се от шестото място през 2016 г.

В Тайланд ще се проведат парламентарни избори на 24 март, но според главния изпълнителен директор на Juwai Кери Лоу компанията не вижда „връзка между изборите в Тайланд и закупуването на имоти от китайци“.

„Въпреки че в Тайланд предстоят избори, повечето купувачи, с които работим, не се притесняват от резултата“, казва тя пред CNBC.

Тайландската икономика постига ръст след преврата през 2014 г., който достигна 3,9% от БВП през 2017 г. Това беше най-голямото повишение от пет години, но се очаква растежът да се забави малко тази година заради по-слабия ръст на световната икономика, показват прогнози на Световната банка.

Въпреки че превратът през 2014 г. беше втори за по-малко от десет години, политическите сътресения не охладиха огромния ръст на имотния пазар в Тайланд.

Една от най-големите строителни компании в Тайланд, Sansiri, създаде международното си подразделение през 2014 г. на фона на нарастващия интерес от чуждестранни купувачи, казва Нанманас Дживатанакул, заместник изпълнителен президент на отдел „Международно бизнес развитие“.

Китайските купувачи са съставлявали 70% от международните продажби на Sansiri, допълва тя.

Развитието, което не е стимулирано от никакъв маркетинг, е накарало компанията да създаде шоуруми в Тайланд и чужбина, които да подпомагат подобни инвеститори, отбелязва Нанманас пред CNBC.

„Започнахме да стимулираме (международните продажби), защото наблюдаваме много чуждестранни купувачи в Тайланд“, допълва тя.

Чуждестранните купувачи не са разколебани от политическата несигурност в страната в последните пет години, тъй като тайландската икономика, бизнес процеси и политики показват последователност и устойчивост въпреки многобройните промени на правителствата, казва Нанманас.

Цените на имотите в Тайланд почти са се удвоили през последните десет години, така че инвеститорите смятат страната за добро място за увеличаване на богатството. Според Нанманас обаче не само финансовите сметки карат хората да закупуват имот в Тайланд, те се насочват и към ваканционни жилища или дом, в който да прекарат старините си.

Тайланд е била четвъртата по популярност страна за китайски инвестиции в имоти през 2018 г., сочат данни на Juwai. Южноазиатската страна, която е привлякла инвестиции на стойност 2,3 млрд. долара от китайски източници, отстъпва само на САЩ (30 млрд. долара), Хонконг (16 млрд. долара) и Австралия (14 млрд. долара).

Това е помогнало на Sansiri да регистрира „най-добрата си година в историята“ през 2018 г., както казва главният й оперативен директор. Имотната компания е отбелязала най-високите си продажби на международните пазари в историята, като приходите от тях са скочили с 51% спрямо 2017 г., достигайки 14 млрд. тайландски бата (446 млн. долара), допълни ръководителят на пресконференция миналата седмица.

Въпреки това по думите на главния финансов директор на Sansiri Ванчак Буранасири компанията си е поставила „консервативна цел за разходите“ през 2019 г. заради политическата несигурност тази година.

Предстоящите избори в Тайланд вече са белязани от неочаквани събития, включително влизането на член на кралското семейство в надпреварата за премиерския пост.

Но крайният резултат от изборите вероятно ще подобри цялостните усещания на инвеститорите в Тайланд, казва Касем Прунратанамала, ръководител на отдел „Изследвания“ в CIMB Securities в Банкок.

Той отбелазва пред CNBC, че след встъпването в длъжност на демократично избрано правителство се очаква възобновяване на процеси, които бяха блокирани в периода на военно управление, като търговските преговори с Европейския съюз.

Преките чуждестранни инвестиции от големи инвеститори от континенталната част на Китай и Хонконг също вероятно ще се повишат заради търговския спор между Пекин и Вашингтон, допълва Касем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още