IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар преосмисля инвестиционната си стратегия заради един небостъргач

Инвестиционния фонд на арабското кралство несъзнателно е спасил от финансов колапс бизнес сградата на съпруга на Иванка Тръмп Джаред Къшнър

16:19 | 11.02.19 г.
<p>
	Сградата на<b>&nbsp;</b>Kushner Companies в Манхатън.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Kushner Companies в Манхатън. Снимка: Ройтерс

Катарското правителство е взело решение да направи рязка промяна в своята глобална инвестиционна стратегия, след като научи чрез медиите, че компания, в която Катарският инвестиционен фонд има дял, е помогнала за спасяването на бизнес сграда в Ню Йорк, собственост на Джаред Къшнър, зет на американския президент Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс. 

Къшнър, който е старши съветник в Белия дом, е съюзник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, ключов архитект на регионалния бойкот срещу Катар, в който Рияд обвинява Доха в спонсориране на тероризма.

Канадската инвестиционна компания с фокус върху имотите Brookfield Asset Management Inc, в която има дял катарското правителство, е сключила сделка през 2018 г., с която е спасила кулата на Къшнър в Манхатън от финансов колапс.

Спасителният пакет, в който Доха не играе никаква съзнателна роля и за първи път научава за това от медиите, накара богатото на природен газ арабско кралство да се замисли за начина, по който извършва своите инвестиции чрез своя държавен фонд.

Страната е взела решение да се стреми оттук нататък да избягва инвестициите във фондове или други инвестиционни инструменти, в които държавният фонд Qatar Investment Authority (QIA) няма пълен контрол.

„От Катар са започнали да проучват как името на страната е било включено в сделката за небостъргача, след което са разбрали, че причината е съвместната собственост на фонда“, посочват анонимни източници, запознати с въпроса.

Според тях именно поради тази причина ръководството на QIA е взело решение за промяна в своята инвестиционна стратегия.

Промяната може да причини съществени затруднения на сцената на глобалните инвестиции, тъй като QIA е един от най-големите държавни инвеститори в света, управляващ повече от 320 млрд. долара.

Фондът на Катар е вложил значително количество средства в западни компании през последните десет години, включително в спасяването на британски и швейцарски банки по време на кризата през 2008 г. и чрез инвестиране в запазени марки като Plaza Hotel в Ню Йорк и Savoy Hotel в Лондон.

Джаред Къшнър е бил главен изпълнителен директор на Kushner Companies, когато придобива небостъргача през 2007 г. за 1,8 млрд. долара, своеобразен рекорд за Манхатън за времето си.

Офис сградата натрупва сериозни дългове, като в крайна сметка е спасена от Brookfield през август миналата година, която осигурява 99-годишен лизингов период на имота.

През 2014 г. QIA купува 9-процентен дял в листнатата на борсите в Торино и Ню Йорк Brookfield Property Partners за 1,8 млрд. долара.

Brookfield разполага с 87 млрд. долара в активи, част от които са управлявани от нейния собственик Brookfield Asset Management Inc.

Покупката не позволява обаче на QIA да притежава място в борда на директорите на компанията, откъдето идва и нейната неосведоменост за извършената операция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още