IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Германия със САЩ е близо 49 млрд. евро през 2018 г.

САЩ остават най-големите купувачи на германски стоки, следвани от Франция и Китай

16:51 | 11.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският излишък на Германия със САЩ, който е чест източник на напрежение с американския президент Доналд Тръмп, е намалял миналата година, но въпреки това остава около 49 млрд. евро (55,37 млрд. долара), съобщава Ройтерс.

Тръмп често критикува големия търговски излишък, който най-голямата икономика в Европа има със САЩ, и заплаши да наложи в замяна мита върху вноса на германски автомобили.

Но германският канцлер Ангела Меркел постави под въпрос анализа на Тръмп, заявявайки, че търговският излишък се пресмята по старомоден начин и че САЩ имат голям излишък по текущата сметка с Европа при включване на услугите.

През юни Меркел предложи съществуващите системи за отчитане на международната търговия да бъдат осъвременени.

Неокончателни изчисления на Федералната статистическа служба показват, че германският износ към САЩ е нараснал с 1,5% и е достигнал рекордните 113,5 млрд. евро през 2018 г.

Това означава, че САЩ са останали най-големият купувач на произведени в Германия стоки преди Франция, която е закупила продукти на стойност 105 млрд. евро, и Китай със стоки на обща стойност 93 млрд. евро.

Германският внос от САЩ се е повишил с около 4% до 64,6 млрд. евро.

Това означава, че излишъкът със САЩ е с около един милиард евро по-малък спрямо 2017 г. Той обаче остава най-големият излишък, който Германия има с някоя страна, и съставлява над една пета от общия излишък на Германия от около 228 млрд. евро през 2018 г.

Китай остава най-големият търговски партньор на Германия през 2018 г., като двете страни са си обменили стоки за близо 200 млрд. евро.

Германският износ за Китай се е увеличил с около 8% до 93 млрд. евро миналата година, а вносът от Китай е нараснал с около 4% до 106 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още