IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените при касовите апарати ще засегнат сериозно онлайн търговците

Електронните търговци настояват при плащания с карти да не се изисква издаването на касова бележка, посочи адвокат Николай Кискинов

18:12 | 11.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промените при касовите апарати ще засегнат сериозно онлайн търговците

Новите изисквания за касовите апарати ще се отразят най-сериозно на електронните търговци. Това каза адвокат   Николай Кискинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество “Владимиров и Кискинов”, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Според промените в Наредба 18 от 31-ви март всеки електронен магазин трябва да има касов апарат, одобрен от Националната агенция по приходите (НАП). Това вероятно е добре за приходната агенция, но като цяло изискванията са малко прекомерни за сферата на електронната търговия“, смята адвокатът.

Кискинов посочи, че издаването на касови бележки е задължително за електронните търговци само в няколко варианта - използване на наложен платеж при доставка, която не е осъществена от пощенски оператор, плащане в брой или при плащане с карта. Той обясни, че първите два случая са рядкост, а плащането с карта трябва да бъде уредено по различен начин в закона.

„Поради несъвършенства на българското законодателство плащанията с карта и чрез терминал не се приемат за плащане по банков път, независимо, че те минават през банките и са абсолютно прозрачни. Искането на сектора на електронната търговия е за плащанията, направени чрез карти, да не се изисква издаването на касова бележка, тъй като те са еднакви с банковите преводи“, коментира Кискинов.

Според него, ако логиката в законодателството бъде спазена, то всички изисквания на новата наредба ще отпаднат за електронните търговци. Това е важно, защото преработката на всички тези системи е много скъп процес, посочи Кискинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Исках да уточня че куриерските фирми са тези от които се събират данните за облагане. Сайтове като OLX не са подходящи за такава цел понеже за разлика от ebay например те само свърват купувач и продавач но не осъществяват сделките. Там може някой да ти се обади по телефона или да ти напише да се срещнете лично все неща които не могат да се проследят дали водят до сделка, още по-малко на каква цена се е случила. И не на последно място служител на OLX ми го е потвръждавал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Имам предвид, че тези сайтове, както и куриерските фирми изпращат данни към НАП, а данъчните имат софтуер с който следят дали продажбите се декларират. Ако си онлайн търговец с оборот минимум 10к годишно (а може вече и да е по-малко), то е повече от вероятно да бъдеш хванат и глобен в случай че се опитваш да укриваш доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Може ли накратко да дадеш определение кога някой е в "системата" на данъчните. Защото най-вероятно след като го направиш аз ще кажа че си мисля точно това което ти каза да не си мисли човека и ще обясня защо, но не мога да го направя сега защото понятието ти така написано може да се тълкува като облак в небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Ако си мислиш, че ОЛХ и Базара не са в системата на данъчните си в сериозна грешка. Или си твърде дребен за да минаваш под радара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
пасъм
преди 5 години
Няма страшно, всички онлайн магазини се пренасят в ОлХ и готово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още