IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Ирландската централна банка бе номиниран за главен икономист на ЕЦБ

49-годишният Лейн е ръководител на Ирландската централна банка от 2015 г. насам

10:16 | 12.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовите министри от еврозоната в понеделник номинираха гуверньора на Ирландската централна банка Филип Лейн за главен икономист на Европейската централна банка, след като мандатът на белгиеца Петер Прат приключи на 31 май, съобщиха министрите в свое изявление.

„Днес Еврогрупата даде подкрепата си на кандидатурата на Филип Лейн за нов член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка“, се казва в изявлението.

49-годишният Лейн е ръководител на Ирландската централна банка от 2015 г. насам, следейки стабилния растеж на ирландската икономика след спасителния заем от ЕС през 2011-14 г., който помогна на страната да преодолее най-лошата си финансова криза от Втората световна война, припомня Ройтерс.

Той бе единственият кандидат за позицията и изборът му ще бъде официално потвърден от лидерите на ЕС на срещата им на 22-23 март.

„Новият член на изпълнителния съвет ще замени Петер Прат и ще служи 8-годишен мандат, без възможност за нов такъв, от 1 юни 2019 г.“, се казва в изявлението.

Смятан за защитник на хлабавата парична политика в съответствие с позицията на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги, Лейн ще бъде отговорен за подготовката на решенията по паричната политика – една от най-важните позиции в банката.

Изборът му се случва в критично важен момент за ЕЦБ, когато плановете на банката за първото увеличение на лихвените проценти от финансовата криза насам се усложняват от неочаквано острото забавяне на икономиката на еврозоната и трайно слабата инфлация.

Лейн ще се присъедини към ЕЦБ и в момент, в който банката се изправя пред сериозни размествания на ключови позиции в борда. Мандатът на Драги приключва през октомври, а на французина Беноа Кьоре, който е шестият член на борда, ще си отиде през декември.

Почти една трета от 25-членния управляващ съвет, който включва членовете на борда на ЕЦБ и гуверньорите на националните централни банки, също трябва да се сменят тази година, което е необичайно висок процент.

Освен тримата членове на борда се очаква през тази година да бъдат сменени и гуверньорите на Белгия, Австрия, Естония, Словакия и Кипър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още