IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият институционален инвеститор в Tesla свива двойно дела си

Т. Rowe Price Group Inc. вече държи само 5,2% от обикновените акции на производителя на електрически автомобили

10:04 | 12.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Т. Rowe Price Group Inc. e продал почти половината от дела си в Tesla Inc. през четвъртото тримесечие, става ясно от документи до регулатора, цитирани от Bloomberg.

Фонд мениджърът от Балтимор държеше 8,98 млн. акции на Tesla, равни на 5,2% от обикновените акции на производителя на електрически автомобили, в края на декември, става ясно от подадените до Комисията за ценни книжа и борси документи. Към 30 септември делът му обаче бе 10,2%. 

Акциите на Tesla поскъпнаха с почти 26% през четвъртото тримесечие. В понеделник книжата поскъпнаха с 2,7 на сто в понеделник до 314 долара за акция. 

Говорител на Т. Rowe Price отказва коментар по темата. Компанията бе най-големият институционален инвеститор в Tesla и втори по големина инвеститор след главния изпълнителен директор Илон Мъск.

Ден по-рано стана ясно, че вторият по големина институционален инвеститор Baillie Gifford, един от водещите акционери в Tesla и втори по големина институционален инвеститор в компанията, е увеличил дела си в производителя от 7,64% до 7,71 на сто.

Автомобилният производител, ръководен от Илон Мъск, стартира недобре 2019 г. Tesla понижи цените на редица коли в началото на януари, за да компенсира частично намаляването наполовина на федералните данъчни кредити, които сега са допустими за превозните средства в САЩ. Седмици по-късно главният изпълнителен директор обяви, че ще съкрати 7% от служителите. Компанията също така сви производството на седаните Model S и кросоувърите Model X. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 5 години
до автора, моля заради трола жеков да напишете статия само за 5те дни от последната година в които акциите имаха най голям спад, та да се успокоиА това че преди три месеца пак писахте за последното тримесечие и той злобееше тогава, ще го забравим, все пак той е функционално неграмотен и трябва да имаме толеранс към такива хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
И изобщо - като се цитират някакви числа, редно е да не се показват избирателно - както за Q4 са скочили с с 26%, тъй може да се каже - за последните 6 месеца цената на акциите пада с над 10% - пак е вярно. Или в сравнение с преди година цената почти не е мръднала... Но да казваш, че цената била скочила с 26% е заблуждаващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Говоря и аз за последното тримесечие на 2018-та. Питам съвсем простичко - кое от моите твърдения не е вярно ? Че преди да скочат с 26% в Q4 са паднали с 30% или че за последния месец след т.нар скок от 26% са паднали с 15 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
В статията изрично е написано "за четвъртото тримесечие" (на 2018 г.), а ти говориш за последното тримесечие, или си измисляш някакви произволни интервали. То с подобна "статистика" може да се докаже всякакво твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Не разбирам защо се пише така... "Елементарно Уотсън. Пропаганда.На какво? Тест за интелигентност.За протокола: Ското Теслата ще трябва да връща много заеми. Държавата вече няма да помага.Пари нема! Нооооо.... кредисимо: клик-клик.... и отново сме в играта!Пак тест за интелигентност: кое е кредисимо и кое е клик-клик.Но накрая ще има БУМ! колкото и да се клика.За протокола: Не всички патенти на Тесла са измислени от Тесла. Особено техническите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Да се твърди, че през последното тримесечие цените са се вдигнали с почти 26% е половината истина, защото за периода 13 Авг. - 8 Окт. цените се сриват от 356 на250 долара. Общо взето е непонятно за уж сериозна медия подобно отразяване на фактите, което е на границата на фалшива новина.Пак в тази посока може да се каже, че за последния месец акциите губят около 15% от стойността си... Не разбирам защо се пише така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още