IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола отбелязват слаб ръст заради затягането на предлагането*

От Bank of America Merrill Lynch очакват през тази година средните цени на Брент и WTI да достигнат средни нива от съответно 70 долара и 59 долара за барел

10:56 | 12.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник на фона на спада на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и санкциите на САЩ срещу Венецуела, обобщава ситуацията Ройтерс. В същото време обаче анализаторите очакват нарастване на производството в САЩ, а опасенията за икономическия растеж също остават.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,50% до 52,67 долара за барел за контракти с доставка през март. Повишението при сорта Брент е с 0,55% до 61,85 долара за барел.

Продължаващото частично спиране на работата на газопровода Кейстоун, който внася канадски петрол в САЩ, също подкрепи ръста при WTI, коментираха трейдъри.

Според пазарните експерти пазарите вече усещат затягането след ограничаване на продукцията от страна на ОПЕК, както и заради санкциите срещу Венецуела и Иран.

„В момента пазарите се фокусират върху търговските преговори между САЩ и Китай, пренебрегвайки съществуващите рискове от загубата на износа от Венецуела“, смятат от американската инвестиционна банка J.P. Morgan.

Ако преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговските спорове между двете страни имат положителен резултат от J.P. Morgan смятат, че петролните пазари ще обърнат внимание на факторите, засягащи бъдещия ръст на търсенето, например ограничаване на доставките и геополитическо напрежение.

От Bank of America Merrill Lynch пък смятат, че пазарният дял на ОПЕК ще се свие, тъй като производството в рамките на картела ще се понижи до 29 млн. барела на ден през 2024 г. спрямо ниво от 31,9 млн. барела на ден през 2018 г.

Увеличаването на предлагането в САЩ и евентуално икономическо забавяне тази година биха могли да натежат върху петролните пазари.

Bank of America предупреди за "значително забавяне на растежа в световен мащаб", добавяйки, че очаква Брент и WTI да достигнат средни цени от съответно 70 долара за барел и 59 долара за барел през 2019 г. и 65 долара за барел и 60 долара за барел през 2020 г.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпва с 0,30% до 1315,90 долара за тройунция. Среброто и платината поскъпват с по около половин процент, докато медта поевтинява с 0,16%.

Доларовият индекс, измереващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни влаути, се понижава с 0,08% до 97 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,16% до 110,56 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,30% до 0,7083 долара.

* Информацията е актуална към 10:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още