Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Журналист: Американският газ е нужен за енергийната диверсификация на България

Визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо има геополитически подбуди и цели ограничаването на руското влияние в Европа, смята Галина Александрова

   1| 2| 3    
15
 
2
 
22
Стоян Петров до: george353
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Единственото което прави Газпром с България е да я изнудва. Накратко, изнуди ни да прекратим един договор, загубихме 2 млр лева, сега отново ни изнуди и губим още 1 млр. Изнуди ни да се набутаме в Южен поток, сега ни набутват в Турски. Всички директиви определят че един оператор може да ползва 50% от капацитета на газопровод, ние им продаваме 80%. Отгоре на всичкото трябва да извадим и 2.8 млр, от които я печелим 1% на година, я не.
2
 
12
 
21
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Става въпрос за геополитика. Нещо като СИВ едно време. Цената е без значение, само не купувайте от "лошите". Политкомисарите на инвестора са се развихрили.
8
 
5
 
20
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Плагиатстваш. Прегледай постовете ми и ще разбереш , че като такива съм определил руската газ за Германия. А колкото и нескромно да звучи твърденията ми са аксиоми.
6
 
17
 
19
преди 2 месеца
Газта от хАмерика е тъй жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество!
21
 
9
 
18
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това което си писал е вярно за днес. Искам да си наясно че Катар която в момента продава 77 млн тона LNG и в близко бъдеще ще достигне 110 млн тона, също ще строи втечняващ терминал в САЩ. Капацитет около 16 млн тона, което е равностойно на над 20 млр куб метра. Американските планове са през 2021 година износа им да е равностоен на над 100 млр куб метра. Австралия надмина Катар по добив на LNG. Към производството му са се запътили Кипър, Израел, Египет, даже Тотал вчера обяви находище край Южна Африка. За мен е радващо, че газта се превръща от средство за шантаж в обикновена стока, каквато и трябва да е. Това, че на руските под.логи не им е приятно, си е тяхна грижа. PS Още Маркс е разбрал, че когато от нещо се печели, привлича много инвестиции и нормата на печалбата пада.

5
 
23
 
17
преди 2 месеца
Не виждам конкурентен механизъм в това с вноса от УСА. Т.е., за гарантиране нашата изгода. Пък те и не искат това. Искат изгода за себе си и, много повече от това, на Вуте (Раша) да е зле. О аче, понеже и Вуте е в час с играта, единствено, остана напинянето и индикацията за по-по-най васал. Работят за след момента, в който Цвъцко ще отпадне. Много по „братски”.
8
 
29
 
16
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Пък сръбския газ също допринасял за гъзарската ни диверсификация.
Май е време да помислим за политическа диверсификация на американската политическа агентура.
6
 
26
 
15
ABBA до: majnata
преди 2 месеца
Искаш да кажеш не като поляците, а като древните шумери (украинците).
5
 
35
 
14
majnata до: Biso
преди 2 месеца
ми щот не са пазарували достатъчно от Русия ...най ше е добре за пиндосляците и ние да влезем у чувала кат поляците ...ше ползваме руски газ , дето по пътя е станал американски .
6
 
41
 
13
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Консумация на газ в европейски съюз за 2017 г. - 467 милиарда кубически мерта
Износ на газ на САЩ за 2018 г. - 28 милиарда кубически метра

Ако целия износ на газ на САЩ отиде в европейски съюз, количествата ще могат да покрият само 6% от нуждите. А САЩ изнасят газ за Канада и за Мексико - следователно за Европа ще остане още по-малко.

Не виждам как САЩ могат да бъдат значителен фактор в снабдяването с газ за Европа. Европа ще купува газ от САЩ колкото да не е без хич. ИМХО

Преди ден имаше статия, че има недостиг на газ за някои квартали на Ню Йорк. Пита се, защо има недостиг на газ на вътрешния пазар след като САЩ изнасят газ?