IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналист: Американският газ е нужен за енергийната диверсификация на България

Визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо има геополитически подбуди и цели ограничаването на руското влияние в Европа, смята Галина Александрова

13:05 | 12.02.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Необходимо е България да разнообрази своите енергийни източници чрез доставки на американски втечнен природен газ, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галина Александрова, главен редактор на специализирания сайт 3е-news. 

Тя отбеляза, че целта на посещението на американския държавен секретар Майк Помпейо в Европа е с геополитически подбуди.

„Тук става въпрос за ограничаване на руското и китайското влияние в Европа. САЩ искат да направят това чрез установяване на геополитически значими газови проекти“, посочва Александрова.

Тя посочи двата проекта за терминали за втечнен природен газ в Хърватия и Гърция.

„Терминалът в Хърватия е блокиран от дълго време, но този при Александруполис има потенциала да захранва както България, така и целия балкански регион“, споделя още журналистът.

Според Александрова България трудно може да стане силно зависима от САЩ в енергийно отношение, тъй като Русия е значително по-близо до нас и стоките ѝ, както и тези от Китай, пристигат много по-бързо и евтино.

„САЩ произвеждат голямо количество шистов газ и петрол, които искат да пласират на доходоносния европейски пазар. Тук те могат да продават енергия на базата на платежоспособността на населението и на европейското законодателство, гарантиращо достъп до инфраструктурата“, подчертава още Александрова.

В тази насока журналистът изрази мнение, че американският президент Доналд Тръмп е поел като ангажимент да помогне на компаниите от САЩ да затвърдят позициите си на външните пазари.

„Визитата на Помпейо е насочена към големите инфраструктурни проекти в газовата област. От една страна той иска да проправи път за американските компании, а от друга – да ограничи енергийните проекти на Русия като „Северен поток 2“ и ‚Турски поток“, подчерта Александрова.

В тази връзка тя обърна внимание и на мащабния газов проект на България, който е комбинация от няколко по-малки проекта.

„Това е отваряне на по-широк вход за внос на газ от Турция; изграждане на отсечката Гърция – България, която ще свърже двете системи и ще позволи внос на газ и от Азербайджан и от други държави; изграждане на отсечката към Сърбия и към Македония; довършване на газопровода от Румъния към България; изграждане на газова борса, за да може природният газ да се продава на търговски начала“, сподели още журналистът.

Според нея очакванията са за първите 10 г. печалбата от този проект е да  достигне над 3.5 млрд. лв., а за 20-годишен период - от 7 до 9 млрд. лв.

Александрова заяви, че преносът на ток по „Турски поток“ се очаква да бъде по-скъп, защото разходите за изграждането му са по-големи, но засега няма официална информация за това.

Тя добави, че има уточнение между „Газпром“, "Булгартрансгаз" ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД цената да се запази на точка „Исакча“ там, където България получава сега газ, което значи, че цената за потребителите няма да се повлияе от този фактор, а ще зависи от цената на петрола.

Вижте повече във видео материала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 5 години
Единственото което прави Газпром с България е да я изнудва. Накратко, изнуди ни да прекратим един договор, загубихме 2 млр лева, сега отново ни изнуди и губим още 1 млр. Изнуди ни да се набутаме в Южен поток, сега ни набутват в Турски. Всички директиви определят че един оператор може да ползва 50% от капацитета на газопровод, ние им продаваме 80%. Отгоре на всичкото трябва да извадим и 2.8 млр, от които я печелим 1% на година, я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 2
george353
преди 5 години
Става въпрос за геополитика. Нещо като СИВ едно време. Цената е без значение, само не купувайте от "лошите". Политкомисарите на инвестора са се развихрили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Плагиатстваш. Прегледай постовете ми и ще разбереш , че като такива съм определил руската газ за Германия. А колкото и нескромно да звучи твърденията ми са аксиоми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 6
doba
преди 5 години
Газта от хАмерика е тъй жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 5 години
Това което си писал е вярно за днес. Искам да си наясно че Катар която в момента продава 77 млн тона LNG и в близко бъдеще ще достигне 110 млн тона, също ще строи втечняващ терминал в САЩ. Капацитет около 16 млн тона, което е равностойно на над 20 млр куб метра. Американските планове са през 2021 година износа им да е равностоен на над 100 млр куб метра. Австралия надмина Катар по добив на LNG. Към производството му са се запътили Кипър, Израел, Египет, даже Тотал вчера обяви находище край Южна Африка. За мен е радващо, че газта се превръща от средство за шантаж в обикновена стока, каквато и трябва да е. Това, че на руските под.логи не им е приятно, си е тяхна грижа. PS Още Маркс е разбрал, че когато от нещо се печели, привлича много инвестиции и нормата на печалбата пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
Не виждам конкурентен механизъм в това с вноса от УСА. Т.е., за гарантиране нашата изгода. Пък те и не искат това. Искат изгода за себе си и, много повече от това, на Вуте (Раша) да е зле. О аче, понеже и Вуте е в час с играта, единствено, остана напинянето и индикацията за по-по-най васал. Работят за след момента, в който Цвъцко ще отпадне. Много по братски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 29 rate down comment 8
abdul
преди 5 години
Пък сръбския газ също допринасял за гъзарската ни диверсификация.Май е време да помислим за политическа диверсификация на американската политическа агентура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Искаш да кажеш не като поляците, а като древните шумери (украинците).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
ми щот не са пазарували достатъчно от Русия ...най ше е добре за пиндосляците и ние да влезем у чувала кат поляците ...ше ползваме руски газ , дето по пътя е станал американски .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 6
Biso
преди 5 години
Консумация на газ в европейски съюз за 2017 г. - 467 милиарда кубически мертаИзнос на газ на САЩ за 2018 г. - 28 милиарда кубически метраАко целия износ на газ на САЩ отиде в европейски съюз, количествата ще могат да покрият само 6% от нуждите. А САЩ изнасят газ за Канада и за Мексико - следователно за Европа ще остане още по-малко.Не виждам как САЩ могат да бъдат значителен фактор в снабдяването с газ за Европа. Европа ще купува газ от САЩ колкото да не е без хич. ИМХОПреди ден имаше статия, че има недостиг на газ за някои квартали на Ню Йорк. Пита се, защо има недостиг на газ на вътрешния пазар след като САЩ изнасят газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още