IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналист: Американският газ е нужен за енергийната диверсификация на България

Визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо има геополитически подбуди и цели ограничаването на руското влияние в Европа, смята Галина Александрова

13:05 | 12.02.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Необходимо е България да разнообрази своите енергийни източници чрез доставки на американски втечнен природен газ, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галина Александрова, главен редактор на специализирания сайт 3е-news. 

Тя отбеляза, че целта на посещението на американския държавен секретар Майк Помпейо в Европа е с геополитически подбуди.

„Тук става въпрос за ограничаване на руското и китайското влияние в Европа. САЩ искат да направят това чрез установяване на геополитически значими газови проекти“, посочва Александрова.

Тя посочи двата проекта за терминали за втечнен природен газ в Хърватия и Гърция.

„Терминалът в Хърватия е блокиран от дълго време, но този при Александруполис има потенциала да захранва както България, така и целия балкански регион“, споделя още журналистът.

Според Александрова България трудно може да стане силно зависима от САЩ в енергийно отношение, тъй като Русия е значително по-близо до нас и стоките ѝ, както и тези от Китай, пристигат много по-бързо и евтино.

„САЩ произвеждат голямо количество шистов газ и петрол, които искат да пласират на доходоносния европейски пазар. Тук те могат да продават енергия на базата на платежоспособността на населението и на европейското законодателство, гарантиращо достъп до инфраструктурата“, подчертава още Александрова.

В тази насока журналистът изрази мнение, че американският президент Доналд Тръмп е поел като ангажимент да помогне на компаниите от САЩ да затвърдят позициите си на външните пазари.

„Визитата на Помпейо е насочена към големите инфраструктурни проекти в газовата област. От една страна той иска да проправи път за американските компании, а от друга – да ограничи енергийните проекти на Русия като „Северен поток 2“ и ‚Турски поток“, подчерта Александрова.

В тази връзка тя обърна внимание и на мащабния газов проект на България, който е комбинация от няколко по-малки проекта.

„Това е отваряне на по-широк вход за внос на газ от Турция; изграждане на отсечката Гърция – България, която ще свърже двете системи и ще позволи внос на газ и от Азербайджан и от други държави; изграждане на отсечката към Сърбия и към Македония; довършване на газопровода от Румъния към България; изграждане на газова борса, за да може природният газ да се продава на търговски начала“, сподели още журналистът.

Според нея очакванията са за първите 10 г. печалбата от този проект е да  достигне над 3.5 млрд. лв., а за 20-годишен период - от 7 до 9 млрд. лв.

Александрова заяви, че преносът на ток по „Турски поток“ се очаква да бъде по-скъп, защото разходите за изграждането му са по-големи, но засега няма официална информация за това.

Тя добави, че има уточнение между „Газпром“, "Булгартрансгаз" ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД цената да се запази на точка „Исакча“ там, където България получава сега газ, което значи, че цената за потребителите няма да се повлияе от този фактор, а ще зависи от цената на петрола.

Вижте повече във видео материала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
10
rate up comment 26 rate down comment 1
polki
преди 5 години
цитат от статията:"Александрова заяви, че преносът на ток по Турски поток се очаква да бъде по-скъп, защото разходите за изграждането му са по-големи, но засега няма официална информация за това." ток по "турски поток" ........ а сега, де?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 8
hellwitch
преди 5 години
Въпроса е да се изгради терминала в Александруполис и връзката от там до нас(интерконектора). А това дали ще купуваме от САЩ, Израел, Иран или Катар зависи от цената.Важното е да имаме опции, за да не могат руснаците, а и другите по веригата на доставки, да ни шантажират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 8
многодобре
преди 5 години
" Американският газ е нужен за......" - ето ви пример за фалшива новина! ....защо точно американската? ...а Помпейчо из Европата пътува нарамил чувал пълен със закани и ултиматоми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 36
Стоян Петров
преди 5 години
Докато ти пишеш глупости, Полша сключи договор с американска фирма, за доставката на LNG равностойно на 2 до 3 млр куб метра годишно. Цената определена, като се вземе цената в момента на определен американски хъб и се намали с 20%. В САЩ газта е най-евтина. След натоварването на танкера, стоката става собственост на купувача и той може да я продава където си иска, даже и в Русия. България наистина има нужда от още един доставчик и най-добре е да е САЩ, но не иключвам Израел, Кипър или Иран. PS Постовете ти и тези на Газпромфилската камарила са наистина безумни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 7
Pyramid
преди 5 години
Ако го докатат по-евтино (втечняване-,транспорт-регазифкация, барабар с инвестицията ) от руския, както и да е, ама някак едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 41
Sokratus
преди 5 години
"Или важното е да дърдорим политкоректни приказки, пък колкото ще да са глупави те? "Виж колко добре се справяш, заедно с другите рубльолюбители!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
*** = т ъ п а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 11
ABBA
преди 5 години
Журналист: Американският газ е нужен за енергийната диверсификация на България Пропаганда.Дори по-*** от едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 10
Стефчо
преди 5 години
тоя Помпео като амбулантен търговец обикаля колониите да ги рекетира да купуват втечнен газ и самолети. Лошото е, че германците се усетиха и почнаха да се извъртат към Китай и Русия /рейтинг на агент Ориндж в Германия - 10 %, докато на Путин - 35 %, 49 % от германците виждат САЩ като заплаха и само 30 % Русия и 33 Китай/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още