IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Пресилена е тезата за икономическа буря над световната икономика

Американската икономика вече печели от търговската война, смята Тодор Николов

12:37 | 12.02.19 г. 1
Финансист: Пресилена е тезата за икономическа буря над световната икономика

Има леко пресилване в изказванията на МВФ за състоянието на световната икономика, посочи финансистът Тодор Николов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По време на световната правителствена среща на върха в Дубай, където световни лидери обсъдиха, заплахите пред световната икономика, предизвикателствата пред четвъртата индустриална революция и Брекзит, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупреди за опасност от икономическа буря и говори за четирите облака, надвиснали над световната икономика – търговското напрежение и нарастващите мита; Брекзит и неяснотите около него; забавянето на китайската икономика; и нарастващите лихви в ситуация на тежка задлъжнялост на правителства, фирми и домакинства.

„Смятам, че има леко пресилване в изказванията, защото това, което се случи през 2008 г., последвалата криза, беше много по-тежко от това, което виждаме като някакви предпоставки за опасности пред световната икономика. Хубавото е, че в момента се действа изпреварващо и водещи икономисти и политици явно си дават сметка за това, че наистина има някои рискове. Оттук нататък въпросът е да се предприемат мерки, които да минимизират негативното въздействие върху световната икономика“, каза финансистът Тодор Николов.

Той акцентира върху влошените търговски отношения между САЩ и Китай и заяви, че въведените от Доналд Тръмп мита вече са се отразили негативно върху растежа  на световната икономика.

„Президентът Тръмп независимо, че е непредсказуем политик, в случая той действа за защита на американската икономика или по-скоро той се опитва да създаде благоприятни условия за растеж на собствената си икономика и в това отношение не можем да го критикуваме, че той предпочита американския интерес прес интереса за всеобщо развитие на икономиката. И резултатите в Америка вече се виждат – една такава икономика вече е в растеж, очаква се дори да надскочи прогнозите, Америка със сигурност ще има ръст от над 3.5%, ако продължава сегашното развитие. Освен това имаме голям ръст на открити работни места, съчетано с един съвсем умерен процент на инфлация около 2%.“

Финансистът не се съгласи с изказването на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, че американската икономика може да се насочи към рецесия, но подкрепи с твърдението му, че Фед разполага с по-малко средства, за да отговори на това предизвикателство.

„Европа има изключителен потенциал и трябва да продължи да се еманципира и да търси своята самостоятелна позиция, тъй като Европа е изключително мощна от икономическа гледна точка, като пазар и като финансов потенциал. Големият въпрос е как Европа да бъде конкурентоспособна в тази нова икономическа среда“, каза финансистът по отношение на това къде е мястото на Европа в търговската война между САЩ и Китай и дали може да се възползва от ситуацията.

Според него Европейският съюз е лишен от гъвкавост във вземането на решения, като освен това той не е монолитен и единен и отсъства като политически играч. Като силни страни на Европа Николов посочи висококвалифицираните кадри и големият научен потенциал, който според него трябва да се прелее към иновации, нови технологии, и това би могло да се конкурира пък с кадрите на САЩ и Китай.

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Има само черни облаци , черни лебеди , и всичко е сиво в главите на инвеститорите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още