IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей ще призове нетърпеливите депутати „да контролират нервите си"

В търсене на изход британският министър на външните работи Джереми Хънт днес е в Париж за разговори по темата с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан

13:15 | 12.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще призове днес нетърпеливите британски депутати "да сдържат нервите си", докато се опитва да получи от Брюксел нови отстъпки по споразумението за Brexit, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мей ще говори днес в Камарата на общините, за да информира депутатите за развитието на дискусиите й с европейските партньори в опит да модифицира споразумението за излизане, чиято финална версия бе отхвърлена от парламента през януари.

"Разговорите са в решаваща фаза", ще заяви премиерът според откъсите от речта ѝ, разпространени предварително от "Даунинг стрийт". "Сега всички трябва да контролираме нервите си, за да постигнем промените, които Камарата поиска, и да реализираме Brexit на предвидената дата" (29 март).

Мей се надява да постигне главно отстъпки по частта за ирландския предпазен механизъм, т.нар. бакстоп, точката от споразумението, върху която се фокусира недоволството на британските депутати.

"Като получим необходимите промени за "бакстоп", като защитим правата на работниците и околната среда, както и като засилим ролята на парламента в следващата фаза на преговорите, мисля, че можем да постигнем сделка, която ще бъде подкрепен от тази Камара", ще каже Мей.

В търсене на изход британският министър на външните работи Джереми Хънт днес е в Париж за разговори по темата с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан. В същото време министърът за Brexit Стивън Баркли и Дейвид Лидингтън, "номер две" в кабинета, заминават за Страсбург за срещи с евродепутати. Баркли вчера се срещна в Брюксел с преговарящия от ЕС Мишел Барние. "Ще продължим дискусиите през следващите дни", заяви Барние след срещата, като я нарече "конструктивна".  

Междувременно по-рано във вторник главният представител на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че британският премиер Тереза Мей трябва да приеме постоянен митнически съюз с блока – каквото е предложението на опозиционната Лейбъристка партия, за да бъде решено патовото положение около развода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още