IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Еврозоната все още не е устойчива на криза

Според заместник-председателя на ЕЦБ действия, надхърлящи мандата на централната банка, биха подкопали доверието на хората в институцията

17:05 | 12.02.19 г. 4
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

 

Еврозоната все още не е устойчива на криза и има риск да се наложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа като звено за справяне с кризи, което представлява риск за независимостта й, зяави Йенс Вайдман, заместник-председател на ЕЦБ и гуверньор на Бундесбанк, по време на реч на тема "Ролята на централната банка в модерната икономика - европейска перспектива" в Южноафриканския университет в Претория, съобщава Ройтерс.

„Определени въпроси, като липсата на надеждност на фискалните правила, все още предстоят да бъдат разгледани“, каза още Вайдман. Той обясни още, че борбата с кризите принуждава централните банкери да взимат политически решения, което се отдалечава от демократичните принципи и може да надхвърли иначе внимателно зададения мандат на банките.

Според заместник-председателя на ЕЦБ действия надхърлящи мандата на централната банка биха подкопали доверието на хората в институцията.

„В крайна сметка може да стане все по-трудно за ЕЦБ да се съсредоточи върху обещанието си да поддържа стабилна валутата“, посочи още Йенс Вайдман. 

Вайдман, преди смятан за германски фаворит в надпреварата за поста председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), отново е една от спряганите кандидатори за наследник на Марио Драги. 

Надпреварата за наследник на Драги, чийто пост ще се освободи през ноември, по всяка вероятност ще бъде решена с пазарлъци между европейските лидери за високопоставените позиции в блока, включително за председател на Европейската комисия и на Европейския съвет, след европейските избори през май.

Противопоставянето на Вайдман срещу програмата за количествени облекчения на ЕЦБ е основен мотив в неговата кандидатура, като според някои държавни представители от Рим до Париж с избирането си той може да се превърне в още по-влиятелна пречка срещу въвеждането на стимули в бъдеще.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Ваймарска европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Проблемът за еврозоната не е някакво доверие, а неограничавани нарастващи съпътстващи щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).Според Вас кой ще плаща нарастващите съпътстващи щети от работата на ЕЦБ?Сега няма целеви механизъм за противодействие спрямо съпътстващите щети от работата на ЕЦБ и (при достатъчни дисбаланси) последицата е стопанска криза при която съответните дисбаланси (по стихиен път) се заличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Това е най- важно за една криза - подкопаване на доверието . Мисля че се постига по феноменален начин и в пълна сила .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Сега е с местна проява на световна неправилност за неограничавани съпътстващи щети от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ).Запазването на грешката подсигурява нови щети за еврозоната.Устойчивият европейски просперитет е възможен само със защита срещу съпътстващите щети от работата на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още