IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общественополезен труд за агресия срещу медици предлага асоциация

Административната глоба за насилие над медицинско лице не постига достатъчно добър ефект, смятат от БАПЗГ

13:59 | 12.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Посегателството над медици да се наказва и с общественополезен труд. Това е предложение на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ),  заявено по време на „Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме“ в София.

Председателят на асоциацията Милка Василева каза пред журналисти, че вероятно това предложение няма да бъде прието от институциите и подчерта, че административната глоба за насилие над медицинско лице не постига достатъчно добър ефект, съобщава БТА.

Василева посочи, че през последните две години са били регистрирани 100 случая на нападение над работещи в областта на спешната помощ и предположи, че случаите са повече, но медиците не са сигнализирали за тях.

От асоциацията ще организират национална кампания срещу агресията над медици, като се предвижда организиране на подобни дискусии в цялата страна. Целта ни е, заедно с медиаторите, да влезем и в ромските махали, за да обясним на хората как работи системата на здравеопазването, каза още Василева. 

Според нея заведените дела по такива случаи са малко. „Не са достатъчно и смятаме, че всъщност органите би трябвало много конкретно да наказват всеки случай, който е с доказана агресия“, каза Василева пред БНР.

От Асоциацията настояват и за незабавно актуализиране на заплатите на медицински сестри, санитари и фелдшери.

Те се аргументират с факта, че в много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната, а това не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още