IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски регулатор погва Google за нарушения с Android

Група от хора са подали жалба, че компанията се възползва от пазарната си позиция

20:30 | 12.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийската антитръстова комисия разглежда обвинения, че Google използва своята мобилна операционна система Android, за да блокира конкурентите си, твърдят четирима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

През последните шест месеца Комисията по конкуренция в Индия (CCI) разглежда случай, подобен на този, с който Google се сблъска в Европа и който доведе до 4,34 млрд. евро глоба, наложена ѝ от антитръстовите регулатори миналата година, коментират трима източници. Google оспорва това решение.

Европейската комисия намери Google за виновна за злоупотреба с пазарна доминация от 2011 г. Решението е свързано с практики, като принуждаването производителите предварително да инсталират Google Search и нейния браузър Chrome заедно с магазина за приложения Google Play на устройства с Android.

Google отказва да коментира новото разследване. CCI не е отговорила на запитванията за коментар.

По думите на един от източниците директори на Google в последните месеци са се срещнали поне веднъж с индийски представители на антитръстовия регулатор, за да обсъдят жалбата, заведена от група от хора.  

Индийският регулатор може да поиска разследващото ѝ звено да разгледа допълнителни обвиненията срещу Google или да отхвърли оплакването, ако няма доказателства. Разследванията на регулаторите обичайно отнемат години.

Android, която се ползва безплатно от производителите на смартфони, е включена в около 85% от смартфоните в света. В Индия около 98% от смартфоните, продадени през 2018 г., използват операционната система, сочат данни на Counterpoint Research.

През октомври Google заяви, че ще таксува производителите на смартфони за използването на нейния популярен магазин за приложения Google Play и ще им позволява да ползват конкурентни версии на Android, за да отговори на заповедта на ЕС.

Промяната, обхваща само Европейската икономическа зона, която включва 28-те страни членки, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Индийската жалба представлява поредното регулаторно главоболие за базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания на ключов за растежа ѝ пазар.

Миналата година същият регулатор наложи глоба от 1,36 млрд. рупии (19 млн. долара) на Google за нарушения при търсенето и възползване от доминантната ѝ позиция. Компанията обжалва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Venislav
преди 5 години
19 милиона долара - това е като шега за тези хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още