IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметове: Не е достатъчна целевата субсидия за пътища

От сдружението на общините поискаха съдействие от държавата за проектите с европейско финансиране

17:16 | 12.02.19 г.
<p>
	Кметове от ръководството на НСОРБ. <em>Снимка: НСОРБ</em></p>

Кметове от ръководството на НСОРБ. Снимка: НСОРБ

Остава неудовлетворено едно от основните предложения на Националното сдружение на общините в България – за значителен ръст (със 120 млн. лева.) на общия размер на целевата субсидия за капиталови разходи, от които поне 100 млн. лева за общински пътища. Това коментира председателят на управителния съвет на НСОРБ и кмет на община ВеликоТърново Даниел Панов пред Общото събрание на сдружението на кметовете.

Той напомни, че състоянието на общинската пътна инфраструктура е критично и затова и през тази годинина сдружението ще продължи да настоява за държавна подкрепа за ремонтирането ѝ.

Панов отчете, че по стратегическия за местната власт процес на децентрализация през 2018 г. няма никакъв напредък. Той поясни, че нормативно определения консултативен орган за това в лицето на Съвета по децентрализация към Министерски съвет не провежда заседания вече втора поредна година.

Сред основните проблеми за общините кметът на Велико Търново открои финансовите корекции по проектите с европейско финансиране. “Въпреки подготвените анализи, постоянно предоставяната информация за типови грешки, срещите с вицепремиер, министри, ръководители на Управляващи органи, не успяхме да намерим дори частично разрешаване на проблема”, каза Панов, цитиран от пресслужбата на НСОРБ. – Предложенията ни за разширяване на еднократното поемане от държавния бюджет на наложени финансовите корекции на общините по проекти от настоящия програмен период, както и налагането на плоски финансови корекции за сметка на отделните програми, с мотив необходимост от дисциплиниране, не срещнаха подкрепа от страна на държавата..”

Председателят на ръководството на НСОРБ обаче подчерта добрата работа между сдружението и законодателната власт в дейностите, свързани с промени и оптимизиране на законодателните инициативи.

В сферата на общинските финанси и приходна политика той акцентира върху постигнатия ръст на всички стандарти за делегираните от държавата дейности за тази година и трансферите за местни дейности. Даниел Панов съобщи, че 11,9% е ръстът при делегираните дейности (без „Образование“) или 92 млн. лв.

“Общото увеличение на субсидиите за общините в Закона за държавния бюджет за 2019 г. е с 481,7 млн. лева, от които 361 млн. лева за образование и 121 млн. лева за останалите трансфери. За първи път от много години насам имаме и увеличение с 8 млн. лева на средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас”, подчерта великотърновският кмет и добави, че значително по-висок е и общия размер на средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи – завишението е с 29,9 млн. лева (13%) спрямо миналата година.

Даниел Панов обаче е категоричен, че това увеличение на парите няма да бъде достатъчно за задържане на кадрите в тази система и привличане на нови.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още