Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Деян Василев: Нормално е имотите да поскъпват с темпа на инфлацията

Увеличаващото се предлагане на жилища не е съвместимо с постоянно нарастващите цени на имотите, смята кредитният експерт

   1| 2| 3    
1
 
18
 
11
Mohave _ до: Mohave _
преди 2 години
Няма профилна снимка
В крайната фаза на цикъла се разрешават по един или друг начин проблемите на възхода . Тук нищо не беше решено - точно обратно . Проблемите се удвоиха , без да се премине през очистителната крайна фаза . В случая става въпрос за 20 г форсиране на двигатела без сервиз .
4
 
49
 
10
преди 2 години
Потресаваща неграмост личи от това интервю. Имотът не е монетарен актив и цената му не зависи пряко от инфлацията и той не си запазва стойността с времето. Освен това имотът е неликвиден актив и не може да се продаде на международните пазари. Цената на имотите зависи само от търсенето и предлагането в съответния район и няма никакво значение колко е инфлацията.
2
 
21
 
9
Mohave _ до: Hahoto
преди 2 години
Няма профилна снимка
Спонтанният икономически цикъл го няма . Това не е нов цикъл , а деформация на недовършени предишни цикли . Изкривяването е толкова голямо , че скоростната кутия е счупена .
2
 
24
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ако приемем, че всеки пазар минава през цикличните 4 фази - възстановяване, това беше 2011-2012, разширяване - 2013-2015, свръх търсене от 2015-да сега,значи пазара на имоти е преди последната фаза рецесия. За да влезе пазара в рецесия са необходими няколко фактора- обща криза /по-висока безработица, проблем си обслужването на кредитите и т.н./, повишаване на лихвите и затягане на кредитирането и прочие. В момента има симптоми, че подобна обща криза е на хоризонта. В общи линии във всяка една фаза купувача може да реагира адекватно, стига да е подсигурен и да си изиграе правилно картите.
2
 
19
 
7
преди 2 години
"късно е либе за китка" , бъдещето е изядено, доверието е безвъзвратно изгубено....
2
 
17
 
6
Mohave _ до: Blizzarder
преди 2 години
Няма профилна снимка
Според мен балонът от 2008 не можа да издиша , заради колосалните усилия пазарът да се задържи и да го има изобщо . За сметка на това сега нещата ще са в пъти по- зле . Кой да каже кога ще се материализират всичките негативи ?
2
 
41
 
5
nkavrakov1982 до: Blizzarder
преди 2 години
Има един виц... "Балон на пазара на жилища няма.... Поне докато не се спука"... Ха ха.. Това е.. В България никога, ама никога не е имало средно положение на пазара на жилища и той е бил в двете крайности.. Надуване на цените до откат, докато и последния човек не може да си позволи жилище, както в момента сме го докарали почти, и другата крайност където пазара вече се пръсва и цените отиват стремглаво по пързалката. Затова написах, че е крайно време всички купувачи, на жилища съзнателно и обединено да теглят една голяма и на брокери на строители и на банки. Да видиш тогава какво става с цените. Всъщност всички сме свидетели че в последните 3 месеца на 2018 та година, има спад и на сделки и на ипотеки. И още в началото на 2019 та година от Адрес, Явлени, Имотеки, какви ли не.. имотни посредници взеха да реват как още 3 месеца ако се задържал тази стагнация и пазара щял да се срине.. Затова е добре както купувачите не се връзват на лъжи и спекулативни цени, ако сано спрат огледи и интерес поне 6 месеца.. Целия пазар на имоти и цени и всички очаквания заминават на кино.. Когато настане тишина в офисите на агенциите за недвижими имоти и телефоните спрат да звънят за огледи филма става мноого интересен..
2
 
40
 
4
nkavrakov1982 до: Mohave _
преди 2 години
Точно така. Само че в българия цените на жилищата, особено в големите градове са подвластни на алчността н строителните фирми, още по голямата алчност на имотните агенции, брокерите и не на послено място свързаните с тях банкови отдели, които имат бонусна схема и служителите, на банките, които Ви отпускат кредита, взимат премии, като всичко това се стоварва на гърба на купувача на имота. Крайно време е всички пиявици по веригата, които надуха зверски цените на жилищата, да получат един голям СРЕДЕН пръст от купувачите на жилища!!
14
 
13
 
3
Blizzarder до: nkavrakov1982
преди 2 години
Няма профилна снимка
Противоречие има, така е. Но ти можеш ли да кажеш има ли балон на имотите в момента или не? Да говориш за лъжа при подобно твърдение е несериозно, тъй като никой не може със 100% сигурност да определи балон ли има при имотите или не. Има десетки начини да се напарви оценка на стойността на имотите. За мен има надценяване на имотите с около 20-30%, но това не може да се нарече балон, по простата причина, че подобна надценка се наблюдава в 90% от капиталовия пазар, включително фондовите пазари в САЩ и до голяма степен в Европа.
3
 
24
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Само заглавието !"нормално е имотите да поскъпват с темпа на инфлацията " Пак да поясня. Паричната политика на централните банки повиши активите ,вместо да предизвика инфлация , което беше целта . Сега активите са длъжни на инфлацията и са в обратна зависимост . ................