IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на Lyft запазват контрола и след IPO-то?

Някои от съществуващите инвеститори са разочаровани от хода, защото той ще попречи на компанията да бъде включена в някои борсови индекси

09:14 | 13.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Основателите на Lyft Inc. се готвят да запазят контрола над гласуването в компанията, когато тя стане публична тази година, въпреки че заедно притежават дял от по-малко от 10%, което ги прави последните предприемачи от Силициевата долина, опитващи се да си осигурят влияние над горещ стартъп, след като той навлезе на публичните пазари.

Основателите, Джон Зимър и Логан Грийн, които са съответно президент и главен изпълнителен директор, работят с поематели и адвокати по план за създаване на клас акции с допълнителни гласове, които те ще притежават, пише The Wall Street Journal.

Точните подробности не са ясни, но двамата ще имат значително влияние върху важните решения в компанията, вариращи от избор на директори до евентуална продажба.

В ход, който изглежда е насочен към укрепване на управлението, се очаква Lyft да назначи един от своите настоящи членове на управителния съвет като неизпълнителен председател, пояснява един от източниците.

Опитът на основателите да консолидират контрола си е последната илюстрация за почти непокътнатата власт на основателите на много от най-бързо развиващите се технологични стартиращи компании. Някои от най-големите публични технологични компании, които дебютираха през последните години, включително Facebook Inc., майката на Google Alphabet Inc. и Snap Inc., имат структури за надзор, които дават контрола на своите основатели.

Темата придоби силно значение, след като Facebook и други компании с допълнителен контрол за основателите се сблъскаха напоследък със сериозна критика. В случая с Facebook компанията е подложена на искания за все по-голям контрол за начина, по който използва личната информация на клиентите и влиянието, което тя упражнява като собственик от най-големите инвентари за онлайн реклама. Въпреки че наскоро се възстановиха, акциите на Facebook претърпяха сериозен удар, след като негативни медийни заглавия доведоха до въпроси относно ръководството на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг и контролиращото му участие в компанията.

През 2017 г. Snap, в която двама съучредители контролират около 90% от правото на глас, продадоха чрез борсата акции без право на глас. Оттогава книжата на Snap и нейният бизнес се борят с трудности. Книжата се обезцениха с близо 50%, а компанията се бори и със сериозен отлив на мениджъри. 

Публичните компании, чиито създатели контролират акции със специални права за гласуване, са в голяма степен имунизирани срещу атаките на активистките инвеститори, които обичайно служат за дисциплиниране на голяма част от корпоративна Америка.

За разлика от много от другите горещи стартъп компании в Силициевата долина съоснователите на Lyft не са създали надзорна структура, докато тя бе частна компания. Вместо това те притежават право на глас пропорционално на техния дял.

Основателите на успешни технологични стартиращи компании бяха окуражени през последните години от сериозния обем частен капитал и недостига на първични публични предлагания. Това им позволи да диктуват до голяма степен условията за гладните инвеститори.

Привържениците на акциите със супер права за глас смятат, че това защитава основателите от неразумни или краткотрайни искания на инвеститорите, които могат да навредят на резултатите в дългосрочен план.

Но реакцията на инвеститорите срещу Snap подкани оператора на индекса S&P 500 да обяви, че ще блокира новодошлите с множество класове акции да се присъединяват към водещия индекс.

Съветът на институционалните инвеститори, група, представляваща пенсионните фондове в САЩ, призова компаниите да приемат структури от сорта „един дял - един глас". През миналата година той накара група големи мениджъри на активи, включително BlackRock Inc., да отправят петиции до Нюйоркската фондова борса и Nasdaq, за да изискват от компаниите с различни класове акции да се отърват от тях в рамките на седем години от излизането им на борсата.

Някои от съществуващите инвеститори на Lyft са разочаровани от хода на основателите, защото той ще попречи на компанията да бъде включена в някои борсови индекси, като по същество ще елиминира големи групи купувачи на публичния пазар, поясняват някои от източниците. Такива договорености могат да се разглеждат и като риск за корпоративното управление и накърняване оценката на компанията.

Досега обаче критикуващите решението за структурата не са направили много, за да разубедят основателите на компаниите да въведат новия клас акции. Поемателите и адвокатите твърдят, че инвеститорите продължават да настояват за достъп до бързоразвиващи се компании, което затруднява защитата на структурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още