IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

T-Mobile US обеща да не ползва телекомуникационно оборудване от Huawei

В САЩ продължават дебатите за съдбата на китайската компания в страната

14:08 | 13.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на T-Mobile US Джон Легере заяви, че компанията му не използва оборудване на Huawei Technologies и няма да ползва, след като придоби Sprint, пише Bloomberg.

“Нека бъда ясен – не използваме мрежово оборудване на Huawei или ZTE в нито една област на мрежата ни. Точка. И никога няма да го ползваме в нашата 5G мрежа“, посочва Легере в текст, подготвен за изслушването му днес пред Комисията по комуникациите към Камарата на представителите.

Изявлението му е в отговор на критиците, които повдигнаха въпроса дали китайската компания не представлява риск за националната сигурност.

Компанията майка на Sprint – SoftBank Group, има „значителни връзки“ с Huawei, както и тази на T-Mobile – Deutsche Telekom, твърди Кари Бенет, главен съветник на Сдружението на телекомуникационните компании в по-малките региони, което представлява по-малките играчи от сектора. Huawei доставя оборудване на Deutsche Telekom, сочат данни на Bloomberg.

“Позволяването на повлияна от Япония компания да се слее с повлияна от Германия, когато и двете имат значителни 5G връзки с Huawei, изглежда повдига въпроси за националната сигурност на САЩ“, посочва Бенет в текста си за изслушването.

Депутати и представители на администрацията на президента Доналд Тръмп твърдят, че Huawei носи значителна потенциална заплаха за сигурността, тъй като може да изпълнява поръчки на китайското правителство, а тази седмица държавният секретар Майк Помпейо призова европейските страни да блокират базираната в Шънджън компания.

Huawei твърди, че е частна компания, не приема поръчки от правителството в Пекин и няма да направи нещо подобно, защото това би сринало нейния бизнес, който разчита на печалба от страни по целия свят.

Федералната комисия по комуникациите обмисля дали ефективно да забрани Huawei от американските мрежи. В момента оборудването ѝ е ограничено до малките доставчици, привлечени от ниските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още