IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР и БФБ подкрепят концепцията на Горанов за „спящите акции“

От банката са убедени, че стратегията може да доведе до значителни ползи за титулярите на съответните сметки

14:46 | 13.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В един и същи ден с отделни открити писма и становища Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Българската фондова борса подкрепиха публикуваната от Министерството на финансите концепция за т. нар. „спящи“ акции и заложените в нея мерки. 

БФБ е готова да подкрепи всяко конструктивно решение на въпроса със „спящите“ акции, както и да участва в дискусии и експертни обсъждания, свързани с различните аспекти на поставения проблем, така че да бъде намерено адекватно и удовлетворително решение, се твърди още в позицията.

БФБ припомня, че преди повече от две години с приемането на Стратегията за развитие на капиталовия пазар от над 15 организации е постигнато принципно съгласие за активизиране на акциите, придобити в резултат на масовата приватизация, намиращи се в „спящи“ (неактивни сметки). В тази връзка институцията не счита за конструктивен подхода на тези организации, които сега отхвърлят предложенията в Концепцията, без да предлагат възможно алтернативно решение.

„Убедени сме, че предвидените в Концепцията мерки ще повишат ангажираността и заинтересоваността на миноритарните акционери към дейността на дружествата и участието им в техния корпоративен живот, както и по отношение на предложения Инвестиционен фонд. Следва да се отбележи, че спящите акции, независимо че номинално отговарят на определението за свободно търгуваем обем (free-float), на практика не са такива. Затова преместването им от Регистър А в клиентски сметки при инвестиционен посредник (Регистър Б), потенциално би имало положителен ефект върху ликвидността на този инструмент, както и вливането им в активите на Фонда, след изтичането на предложения срок. Следва да се има предвид, че упражняването на правата по тези акции ще даде възможност на притежателите им реално да получат дивидентите, които са били разпределени от дружествата“, се казва в позицията на борсовия оператор. 

Според БФБ мерките ще доведат до по-висока ангажираност като цяло на миноритарните акционери в публичните компании, по-висока ангажираност на мениджмънта на компаниите към миноритарните акционери, по-висока ликвидност заради „вливането“ на т. нар. „спящи“ акции в свободно търгуваемия обем и реална възможност голяма част от миноритарните акционери да получават разпределените от компаниите дивиденти и да участват в бъдещи увеличения на капитала. 

От борсовия оператор са готови, "в израз на волята си за намиране на удовлетворително решение на въпроса със
„спящите“ акции да подкрепим инициативата на Централен депозитар еднократното прехвърляне на такива акции да става безплатно за притежателите им".

Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 5 години
ЕБВР няма официална позиция по въпроса. Някое нечие приятелче нещо е написало в писъмце, за да може МФ да се рекламира.БФБ е контролирана от МФ фирма и както тя, така и Централния депозитар /също държавна собственост с принципа МФ/ не могат да мислят, а са длъжни да възпроизвеждат. За да не бъдат уволнени, ако се размислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
vankata89
преди 5 години
Много ми е интересно какви ще са тези значителни ползи за титоляр на който прехвърлянето ще му струва повече от стойноста на акциите. А такива май са едни 80 90 процента от случеите. Отделно някой дори и да има 50лева печалба след всички врътки на дали ще тръгне да се занимава. То ако имаше смисъл хората щяха сами да се прехвърлят акциите. Държавата явно си мисли за далавера да продаде акциите на сегашните цени ама си прави сметка без кръчмар защотото някой трябва да ги купи на тези цени. Полза виждам единствено за мажовците които ще могат за стотинки да си придобият дружествата които до сега източваха. Пълна пародия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
марин
преди 5 години
Тези гледат настоящите цени.Дават ли се сметка, какво ще се случи с тези цени, като се появят толкова акции вдясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
THE TRADER
преди 5 години
Управляващите са заети не да управляват в интерес на народа и страната, а да изсмукват, както се изсмуква мозъчето от добре сварено кокълче, всичко, в което се вижда някакъв сериозен паричен еквивалент и може да се превърне в реални пари! Цялото прекарано във властта време е посветено на схеми, далавери и мислене на варианти да се прибере нещо, НИЩО ДРУГО не се прави! Икономиката върви не благодарение на държавата, представлявана от същите тези мислители, а въпреки това! Даже, ако тях ги няма, България наистина ще дръпне напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още