IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ отбелязват рекорд за трета поредна година

Полша е привлякла най-голям дял от инвестициите в региона със 7,2 млрд. евро

12:13 | 14.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа са надхвърлили 13,2 млрд. евро през 2018 г., сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието Property Magazine International.

Полша е привлякла инвестиции на стойност 7,2 млрд. евро, като е подобрила предишния рекорд от 5,05 млрд. евро от 2006 г. След Полша се нареждат Чехия (над 2,5 млрд. евро), Унгария (над 1,85 млрд. евро), Румъния (900 млн. евро) и Словакия (820 млн. евро).

“С 13,23 млрд. евро през 2018 г. инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с 11% спрямо 2017 г. и за трета поредна година отбелязват рекорд“, казва Майк Атуел, ръководител на отдел „Капиталови пазари в Чехия и ЦИЕ“ в JLL.

“Най-голям ръст на обемите от трансакции е регистриран в Полша, като инвестициите са достигнали 7,2 млрд. евро, което е значително повишение спрямо предходните години. През 2019 г. очакваме силният интерес към продукт на пазарите в Централна и Източна Европа да се запази, въпреки че инвестициите може би няма да достигнат забележителните нива от миналата година“, допълва консултантската компания.

„Един от най-интересните аспекти беше ръстът на местния капитал в Чехия и Унгария, като съответно 50% и 60% от обемите в двете страни са дошли от местни източници на капитал. Очакваме тази тенденция да се запази и през 2019 г. Прогнозата ни е, че през 2019 г. обемът от инвестиции в региона ще достигне около 11 млрд. евро“, допълва той.

Полша е лидер на пазара в Централна и Източна Европа

Инвестициите в бизнес имоти в Полша са продължили да растат за четвърта поредна година. „2018 беше изключителна година в Полша по много причини. Регистрирано беше значително свиване на доходността при повечето класове активи. През годината бяха финализирани близо сто трансакции, сред които и най-голямата продажба на портфейл от търговски площи в историята на полския пазар за един милиард евро, най-големият брой от седем портфейлни трансакции за една година в индустриалния сектор и най-високият обем от инвестиции в ключови сектори: 2,75 млрд. евро в офис сектора, 2,47 млрд. евро в търговските площи и 1,84 млрд. евро в индустриални активи“, казва Томаш Трзосло, управляващ директор на JLL в Полша.

„За първи път през последните няколко години офис сегментът изпреварва търговските площи и се превръща в предпочитан клас активи от инвеститорите в Полша“, допълва той.

Освен това около 120 млн. евро са били вложени в хотелиерския сектор през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още