IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските програмисти - четвърти в света по широк спектър от познания

Тази година най-добри резултати демонстрират Украйна, Полша и Русия

15:25 | 13.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е сред четирите държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии. Това показват данните от тазгодишната класация на компанията за разработка на софтуер DataArt, базирани на статистиките от платформата Skillotron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света могат да тестват своите умения и знания.

В статистиките са включени над 15 хил. участници от общо 74 държави, представители на които са били активни потребители в игровата платформа Skillotron, информира DataArt. 

В миналогодишната класация българските програмисти бяха на пето място след колегите си от Армения, Камбоджа, Иран и Узбекистан.

Тази година най-добри резултати по отношение на критерия „разнообразие от познания и интерес към различни програмни технологии“ демонстрират участниците от Украйна, следвани от Полша, Русия, България, Аржентина и Армения.

Най-популярният програмен език сред българските участници е JavaScript (17,91% от българските потребители в Skillotron са решили тестове, свързани с него), следван от .NET (17,47%) и Java (9,43%).

Технологии като PHP, C++ и Python също са използвани от програмистите у нас по време на тестовете, но по отношение на тях те показват по-слаб интерес и по-малко познания.

Skillotron e платформа, разработена от DataArt, и базирана на геймификацията, която е насочена към ИТ специалисти. Началото на проекта бе обявено през юли 2017 г.

В базата данни на платформата са налице над 2600 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници. Въпросите са разделени в 21 категории и множество подкатегории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
а белите държави участвали ли са в анкетата ? :):)щото уж най умните тук, а всичкото софтуер се пише там ... как става ? :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 15
&nspc data
преди 5 години
До смешника с 5к в БГ,колега само си за съжаление, ти зимаш заплата на един чистач в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800! Начинещи студенти им даваме 80к без значителен стаж. За хора с професия като мен с опит в Западна Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 5к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 16
&nspc data
преди 5 години
Аз до к'нефа ходя само по голяма нужда, затова предпочитам да ползвам посолството.Като инжинер магистър с признт опит в БГ, Западна Европа, и Австралия, питам всеки който мисли че е добър в нещо, без значение каква професия: Щом си добър в професията си какво правиш в България?Разумен отговор не съм чувал, сметай кви "специалисти" останахаНе е ЧУЖБИНА там където човек успява, развива се и става финансово красив, а климата и лайф стайла в Сидни ми идват бонус! Къщата ми е до центъра с 2 ГАРАЖА и голяма веранда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Знаят дори и как ракия да варят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още