IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания върви към предсрочни избори след отхвърлянето на бюджета от парламента

Те може да бъдат насрочени за 14 или 28 април

15:53 | 13.02.19 г. 2
<p>
	Испанският премиер Педро Санчес.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Архив Ройтерс

Испанският парламент отхвърли проектобюджета за 2019 г. на правителството, което открива пътя за парламентарни избори в страната, предава Ройтерс.

Източници на правителството и на Социалистическата партия на премиера Педро Санчес заявиха пред Ройтерс във вторник, че той ще свика предсрочни избори, ако проектобюджетът бъде отхвърлен, като 14 или 28 април са най-вероятните дати.

Социалистите имат под една четвърт от местата в парламента и се нуждаеха от подкрепата на по-малки регионални партии, включително каталунските, за да прокарат предложения бюджет в парламента.

Но каталунските партии, които не са доволни от отказа на правителството да обмисли или обсъди референдум за независимост за североизточната област, гласуваха против, както и дясноцентристите и консерваторите.

„Това показва, че дясното крило в тази страна възнамерява да блокира обществения напредък“, заяви министърът за бюджета Мария Хесус Монтеро пред репортери.

Общо 191 депутати гласуваха против бюджета, 158 го подкрепиха, а един се въздържа.

Лидерът на консервативната Народна партия Пабло Касадо нарече гласуването „фактически вот на недоверие срещу Педро Санчес“.

След гласуването испанските борсови индекси тръгнаха надолу, а спредът на доходността между испанските държавни ценни книжа и по-сигурните германски облигации се разшири след гласуването. Испанският индекс IBEX беше единственият голям индекс в еврозоната на негативна територия.

Политически източници заявиха, че все още не е ясно дали ще бъдат насрочени избори.

Но те заявиха също, че Санчес иска избори възможно най-скоро, за да мобилизира левите избиратели след митинга в Мадрид в неделя, организиран от три крайнодесни партии, включително „Вокс“, която се придвижи нагоре в обществените допитвания на фона на засилването на антикаталунските настроения в Испания.

Дълбокото разделение между подкрепящите единството граждани и сепаратистите в Каталуния стана видно във вторник с началото на процеса срещу 12 сепаратисти, обвинени в бунт след опита за отделяне от Испания през октомври 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Падането на социалистическо правителство не е толкова лоша новина. Освен ако не доведе на власт национал-популистко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
В ЕС трябва непрекъснато до има "лоши новини", независимо дали са свързани с Гърция, Италия, Франция или друга страна, без България и Румъния, които нямат никво значение. Представете си, ако новините в ЕС са ежедневно хубави, колко много ще скочи курса на еврото, което е абсолютно нежелателно. Колкото новините в ЕС са по - лоши, толкова курса на еврото е по - ниско, съответно по - добре за закъсалите държави в съюза. ЕС нямат файда всичко да е цветя и рози, което ще бута еврото нагоре, а долара надолу, тоест сами да си правят харакири, а чичо Сам да почесва мустак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още